Institut za umetničku igru

Institut za umetničku igru iz Beograda je osnovan 2014. Godine. U okviru Instituta su akreditovani prvi studijski programi na osnovnim i master studijama koji studentima pružaju školovanje u oblasti visoko profesionalne umetničke igre (klasičan balet, savremena igra, scenska narodna igra i muzika), koreografje, baletske pedagogije i pedagogije savremene igre. Studijski programi na Institutu su utemeljeni na savremenom konceptu i vode ga istaknuti profesori iz Srbije kao i profesori sa Triniti Laban Konzervatorijuma iz Londona.

Institut za umetničku igru organizuje osnovne i master akademske studije iz oblasti umetničke igre. Nakon završenih osnovnih studija student stiče zvanje Dramski i audiovizuelni umetnik, dok se nakon master studija dobija zvanje Master dramski i audiovizuelni umetnik.

Studijski program na osnovnim studijama je sastavljen od obaveznih i izbornih predmeta. Obavezni predmeti osposobljavaju studente da savladaju klasične i savremene plesne metode, daju teorijsku podlogu studentima da se upoznaju sa osnovnim principima estetike i psihologije umetnosti i pružaju osnovna znanja iz oblasti klasične i savremene koreografije.

Pored umetničkih predmeta, studenti izučavaju engleski i još jedan strani jezik po izboru kao i predmete vezane za marketing, organizaciju i menadžment u umetničkoj igri koji ih osposobljavaju da u budućnosti sami mogu da pribavljaju finansijska sredstva, organizuju, i izvode scensko izvođačke projekte.

Nastava se izvodi u skladu sa najsavremenijim metodama i odvija po pravilima evropske komisije za proveru kvaliteta visokoškolskih programa što omogućava ovom programu da bude međunarodno priznat, odnosno da obezbedi dalju prohodnost našim diplomcima. Na Institutu se realiziju dva Master studijska programa: Umetnička igra i Master studije plesnog performansa – IUI Transition Dance Company.

Master studijski programi imaju za cilj da omoguće studentima školovanje na višem akademskom nivou u oblasti visoko profesionalne umetničke igre, umetničke i kulturne produkcije, kao i da osposobe studente za kvalifikovan rad u kulturnim institucijama na poslovima umetničkog rukovođenja i upravljanja umetničkom produkcijom. Cilj studijskih programa je usmeren ka unapređenju znanja i stečenih umetničkih veština i metoda na osnovnim akademskim studijama i ostvarivanju visokih umetničkih rezultata, a zatim i procesima kulturnog razvoja, kao što je planiranje javnih kulturnih delatnosti i sl. Na Institutu će se od školske 2019/20. realizovati akreditovane Doktorske studije Umetnička igra i performans. Ovaj studijski program traje tri godine, nakon čega se stiče zvanje Doktor umetnosti – dramske i audiovizuelne umetnosti.

Ishod procesa učenja na Institutu za umetničku igru je obrazovan student koji poseduje aktivna umetnička i teorijska znanja, veštine i sposobnosti da obavlja javnu, kolektivnu i individualnu kulturno-umetničku delatnost.

This site is registered on wpml.org as a development site.