13. March 2024.

JAN FABR U INSTITUTU ZA UMETNIČKU IGRU

Jan Fabr, multidisciplinarni umetnik iz Belgije koji uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, će biti gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu u martu 2024. godine.

Tom prilikom će biti promovisana i njegova knjiga Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka u izdanju Instituta za umetničku igru.

Promocija knjige Jana Fabra Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka će biti organizovana 27. marta 2024. godine u 12.00 časova u Svečanoj Sali Instituta za umetničku igru (Bulevar vojvode Mišića 43).

 

 

Jan Fabr (Antverpen, 1958.) diplomirao je na Opštinskom institutu za dekorativnu umetnost i Kralјevskoj akademiji lepih umetnosti. Poznat je u zemlјi i inostranstvu kao jedan od najinovativnijih i najsvestranijih umetnika svoje generacije. Tokom proteklih 30 godina producirao je radove kao pozorišni stvaralac, autor i vizuelni umetnik. Jan Fabr je poznat po tome što je proširio horizonte svakog žanra na koji primenjuje svoju umetničku viziju.

Jan Fabr je jedan od najsvestranijih umetnika na međunarodnoj sceni. On pravi raskid sa konvencijama savremenog pozorišta uvođenjem koncepta „izvođenja u realnom vremenu” – koji se ponekad naziva i „žive instalacije” – i istražuje radikalne koreografske mogućnosti kao sredstvo oživlјavanja klasičnog plesa. Fabr je pisao sopstvene drame od 1975. iako su prvi put izvedene tek 1989. godine. Nјegovi tekstovi čine izuzetnu kolekciju minijatura sa veoma otvorenim stilom pisanja i odražavaju Fabrov koncept pozorišta kao sveobuhvatne forme umetnosti u kojoj dijalog funkcioniše pored drugih elemenata kao što su ples, muzika, opera, performans i improvizacija.

Haos i disciplina, ponavlјanje i ludilo, metamorfoza i anonimnost su neizostavni sastojci Fabrovog pozorišta.

Pored vekovnih rituala i filozofskih pitanja, Fabr se bavi i temama poput nasilјa, požude, lepote i erotike. Telo u svim njegovim oblicima bilo je predmet njegovih istraživanja od ranih 1980-ih.

Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijansko bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr i Ermitaž.

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.