IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE SHELTER
Vesti

IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE SHELTER

 

Dvadesetominutne ovacije publike na premijeri plesne predstave Shelter koja je izvedena večeras na sceni BITEF teatra u koreografiji Kristofa Beranžea i Žonatana Pranlas-Deskura autorskog dvojca kompanije Sine Qua Non Art u izvođenju studentkinja Instituta za umetničku igru a u okviru BELEF festivala.

Pred premijeru publici su se obratili Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog Instituta u Srbiji i Prof. dr Vladimir Tomašević dekan Instituta za umetničku igru koji su najavili petu generaciju diplomaca odseka za savremenu igru, koji su predstavile studentkinje Katarina Bućić, Jovana Grujić, Natalija Trifunović, Bisera Dimčeva, Katarina Ilijašević, Sonja Stojanović i Tijana Ostojić.

Projekat se realiziovao uz podršku Francuskog Instituta u Srbiji, Međunarodne platforme Teatroskop, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Bitef teatra i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Koreografija Shelter je završna predstava studenata Instituta za umetničku igru, odseka za savremenu igru. Shelter je novi i neuobičajeni stvaralački proces inspirisan ritmovima muzičkih partitura u kome muzika i ples kreiraju brzinu, iniciraju pokret tela i njegov let i pričaju epsku sagu o istoriji Beograda, grada raspetog između stalnog razaranja i izgradnje. Zatim iznutra gradimo sklonište čiji je zadatak da nam omogući otvaranja ka svetu uprkos njegovim kontradikcijama, dostignemo tišinu usred urbane vreve i dramatičnosti života. Tokom procesa analiziramo kategoriju propadanja, rastakanja čak i onih struktura za koje smo mislili da su večne, momente tokom kojih shvatamo da je samo naše telo naš hram, navode autori.

Fotografija Aleksandar Milošević.