DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE 2023.
Vesti

DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE 2023.

 

Obaveštavamo sve profesore, asistente, saradnike i studente da Fakultet za inženjerski menadžment i Institut za umetničku igru neće raditi 15, 16. i 17. februara povodom državnog praznika Dana državnosti Republike Srbije. Prvi radni dan je ponedeljak, 20. 2. 2023.

 

Istoričar Nataša Kostić nas tradicionalno podseća na značaj ovog praznika:

 

Zakonom o Državnim praznicima republike Srbije, 15. februar se obeležava u znak sećanja na dva istorijska događaja. Prvim događajem, kada je počela srpska revolucija i Prvi srpski ustanak (1804), drugim (1835), kada je donet Prvi srpski Ustav, poznat kao Sretenjski.

 

Tog dana (1804), u kasno posle podne u Marićevića jaruzi pored Orašca, okupile su se narodne starešine i odlučile da pozovu narod na ustanak i izabrale Đorđa Petrovića za vožda. Tada je počela borba srpskog naroda za slobodu od Osmanske vlasti.

 

Dvadeset i jednu godinu kasnije donet je Prvi srpski Ustav (1835). U to vreme, stvarajući oružjem samostalnu srpsku državu, srpski seljak je odlučio da uništi i feudalni poredak. Srbija u to doba je bila zemlja seljaka, ali taj srpski seljak je prihvatio ideje modernog doba i za to se borio i izborio. Slobodarski duh srpskog seljaka, primorao je srpskog kneza Mioša Obrenovića, da otvori ustavno pitanje. Velike sile u to vreme, koje su još uvek uticale na nesamostalnu Srbiju (Rusija, Austrija i Osmansko carstvo) nisu dozvolile da taj Ustav zaživi u Srba, pa su kneza Miloša primorale, da nakon mesec dana od njegovog usvajanja, ukine. Tri godine nakon toga Srbi dobijaju, Turski (hatišerif) Ustav.