BALET PEPELJUGA KOREOGRAFA ILIĆA NA SCENI U SKOPLJU
Vesti

BALET PEPELJUGA KOREOGRAFA ILIĆA NA SCENI U SKOPLJU

 

U Makedonskoj Nacionalnoj operi i baletu, koreograf Prof. Aleksandar Ilić privodi kraju poslednje pripreme za premijerno izvođenje savremene plesne predstave Pepeljuga - Love is in the Air u subotu 19. novembra s početkom u 19.00 časova, a u izvođenju solista i ansambla baleta ove kuće u Skoplju.

Kako koreograf navodi, radi se o poznatoj bajci Braće Grim Pepeljuga, koju smo smestili u jedan savremeni koreografski ambijent. U novoj postavci u izvođenju makedonskog baleta, naša Pepeljuga je malo pomerena u odnosu na bajkoviti i ustaljeni libreto, ali u svakom delu sačuvana je originalnost i poruka ove poznate bajke. Kada me je direktorka baleta Olga Pango pozvala da radim predstavu, želela je da je publici predstavimo u modernijem kontektsu. Siguran sam da smo uspeli da sačuvamo karakteristike glavnih likova (Princ, Maćeha, sestre), ali i doprineli novom estetskom tumačenju bajke. Raskošne kostime ali pripadajuće vremenu u koje smo smestili radnju priče je uradila kostimografkinja iz Hrvatske Katarina Radošević Galić (asistentkinja kostimografkinje Angela Bogeska), scenografiju Filip Korunovski iz Makedonije, dizajn zvuka Georg Draušnik iz Hrvatske, a dizajn svetla će uraditi Milčo Aleksandrov. Asistentkinje koreografa su Mojca Majcen iz Slovenije i Saša Evtimova, koja će tumačiti ulogu glavne Vile.

Sama radnja predstave je smeštana u nešto nama bliži vremenski period, tačnije u 70 - te, u vreme premijere čuvenog filma Brilijantin (engleski Grease Rendala Klajzera, a u glavinm ulogama Džon Travolta i Olivija Njutn-Džon), kada su mlade devojke nosile lepršave haljine, isfenirane kose sa trakama i rajfovima na glavi, a muškarci začešljavali svoje kose na razdeljak. Bilo je to vreme koje najbliže opisuju stihovi poznate pesme Bijelog dugmeta Bitanga i princeza, ili u našem slučaju princeze i mangupi. Kada je najveći događaj bio izlazak na školsku igranku, ili, kada je jedini imperativ bilo druženje, ljubav i žvakaće gume. Prepričavajući na ovaj način radnju Pepeljuge, samu bajku smo približili našem vremenu, a omladini i deci našoj glavnoj publici, učinili interesantnijim ovo delo. Na kraju nisam odstupio od originalnog sinopsisa, od muzike Prokofjeva i svega onoga što i jesu glavne karakteristike ove bajke, a to je Ljubav, i da će dobrota spasiti svet.

 Aleksandar Ilić podseća da je prošle godine u ovo vreme premijerno sarađivao na predstavi Igra s mitom koja je izvedena u Zagrebačkog plesnom centru (Hrvatska), zatim Možiček u Kući kulture u Celju i Domu kulture Velenje (Slovenija), opere Vladimir i Kosara i Telefon uradio je u Novom Sadu i Sarajevu, a krajem sezone postavio je u Podgorici (Crna Gora) savremenu plesnu predstavu Tre Sorelle. Kako kaže, sa Skopljem se zaokružava prostor nekadašnje Jugoslavije, ali i zemlje u kojoj je odrastao. Što politika razdvaja to umetnost spaja, a kako navodi igrači svih pozorišta i kompanija su deo jedne velike porodice bez obzira na državu, religiju, kontinet.

U Ilićevoj Pepeljugi glavne uloge tumače Hristina Nakjevska – Pepeljuga, Miroslav Mitrašinović – Princ, Saša Evtimova glavna Vila, Maćeha Marija Josifovska Ristovska, sestre Andru Kuk i Kristijan Jangos, ostale vile, žene i muškarci i dr.

Zbog velikog interesovanja i premijera i prva repriza koja je zakazana za 25. novembar na sceni Nacionalne Makedonske opere i baleta su rasprodate.

 

Fotografija Aleksandar Paunovski, plakat Filip Korunovski.