73. ROĐENDAN MALOG POZORIŠTA DUŠKO RADOVIĆ
Vesti

73. ROĐENDAN MALOG POZORIŠTA DUŠKO RADOVIĆ

 

Malo pozorište Duško Radović je 23. oktobra u 18 sati proslavio 73. rođendan. U okviru proslave uručene su godišnje i jubilarne nagrade, o kojima je odluku doneo žiri koji su činili Branislava Stefanović (rediteljka), Ana Tomović (rediteljka) i Nenad Radović (glumac).

 

Među uručenim nagradama, dodeljene su nagrade Docentkinji Instituta za umetničku igru Mili Stijak i studentkinji III godine Instituta za umetničku igru Mioni Petrović.

 

Specijalna nagrada za negovanje muzičkog nasleđa i uključivanje operskog izraza u savremeno dečije pozorište dodeljena je predstavi Dečija soba, opera za decu kompozitora Milenka Živkovića, rađena po motivima kratke priče Desanke Maksimović i u režiji Natalije Stanković i Mateje Đedovića, premijerno izvedena 12. i 13. novembra 2021. godine, na sceni Malog pozorišta Duško Radović. Postavu opere čine Biljana Jovanović, Boris Papak, Olivera Krivokuća, Isidora Bogdanović, Sara Ristić, Mina Nikolić, Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, solisti Muzičke škole Vojislav Vučković, polaznici projekta Opera: Past, Present, Perfect!, igrači Kompanije Balet mladih, i drugi. Opera je izvedena pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića, a koreografiju potpisuju Mila Stijak i Ana Bošković.

 

Malo pozorište Duško Radović je takođe dodelio specijalnu nagradu za uvođenje evropskog modela demokratije u pozorište za mlade predstavi Bolje polje ili igranje republike u režiji Aleksandre Jelić, po tekstu Bogdana Španjevića i koreografiji studentkinje Instituta za umetničku igru Mione Petrović, koja je nastala kao rezultat dramskog procesa zajedničkog osmišljavanja sa učenicima 6. i 8. razreda Osnovne škole Ilija Birčanin. Predstava je premijerno izvedena 15. Juna.