26. April 2022.

URUČENA NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA

URUČENA NAGRADA I SPECIJALNA POHVALA TERPSIHORA

 

 

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre za 2022. godinu pripala je Ani Ignjatović Zagorac savremenoj igračici, članici Bitef Dance kompanije i pedagoškinji savremene igre, a Specijalna pohvala Mioni Petrović savremenoj igračici, performerki, koreografkinji takođe članici Bitef Dance kompanije.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2022. godini, jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO. Dosadašnji dobitnici nagrade su Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Olga Olćan Miljević solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo i Jovana Grujić savremena igračica i pedagoškinja savremene igre.

 

Iz obrazloženja žirija za Nagradu Terpsihora:

Ana Ignjatović Zagorac jedna od utemeljivačica savremene plesne scene u Srbiji a od samih početaka igračke karijere radila je na afirmaciji savremene igre u regionu i unapređenju njene pozicije na kulturnoj sceni.

Slobodna je umetnica, članica trupe Bitef Dens kompanije i pedagoškinja savremene igre u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu.

Odigrala je veliki broj zapaženih uloga na sceni Bitef teatra, KPGT-a, Madlenianuma u predstavama domaćih i inostranih koreografa, a dobitnca je i velikog broja nagrada i priznanja od čega su najznačajnije Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Smiljana Mandukić Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju u savremenoj plesnoj predstavi Želeće mašine.      

Žiri posebno naglašava da je Ana požrtvovana u pedagoškom rada stvaranja budućih igrača i njihovom usavršavanju u oblasti savremene igre, te je ova Nagrada skromno priznanje za njen culokpan umetnički opus uz želju da je još dugo gledamo na sceni.

 

U obrazloženju Specijalne pohvale žiri navodi:

Miona Petrović je svoj prvi kontakt sa umetničkom igrom ostvarila u Studiju za klasičan baleta kod pedagoškinje Jelene Katić, a četiri godine kasnije u Dečijem kulturnom centru nastavlja usavršavanja u polju modernog baleta kod Olge Vučković, džez balet kod Ete Kovačević i Dragane Stanisavljević.

Slobodna je umetnica, igračica savremene igre, performerka, koreografkinja i članica Bitef Dens kompanije.

Ostvarila je veliki broj uloga na sceni BITEF teatra, Madlenianuma, u okviru Balkan Dance Project kao i samostalnih produkcija.

U toku ove sezone uradila je koreografiju za Skok u vodu, premijerno je nastupila u predstavi Drveće pleše Dah teatra i Maria de Buenos Aиres sa Tanguango kvartetom, publici je predstavila i svoju koreografiju u okviru projekta Telo u fokusu u Studentskom kulturnom centru. U saradnji sa izraelskim koreografom Joramom Karmijem, predstaviće na se na drugoj ediciji Festivala Sola u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Barka 28. maja ove godine.

Miona Petrović usavršava se stalno tokom svoje profesionalne karijere te je na tom putu i nastvaila svoje školovanje na Institutu za umetničku igru na odseku koreografija.

Žiri posebno naglašava Mionin snažan doprinos savremenoj igri u našoj zemnji te ovom Specijalnom pohvala odaje poštovanje i podršku za dalje uspehe.

 

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Svetski dan igre svečano će biti obeležen u petak 29. aprila proslavom 200-te predstave baleta Ko to tamo peva na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u Studentskom parku biće izvedena predstava Dah teatra Drveće pleše a na sceni Madlenianum opere i tetara biće izveden Gala koncert Praznik igre studenata Instituta za umetničku igru i Kompanije Balet mladih.

Povodom Svetskog dana igre Alisa Oravec, studentkinja doktorskih studija Umetnička igra i performans na Institutu za umetničku igru, postavila je instalaciju Dva dela mene na Cvetnom trgu u kućici Kulturnog centra Beograda.

 

Svečana ceremonija uručenja nagrada održana je 26. maja u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Fotografija Teodora Živković

This site is registered on wpml.org as a development site.