12. April 2023.

UMETNIK JE ODSUTAN!

UMETNIK JE ODSUTAN!

 

Savremena plesna predstava Umetnik je odsutan!  Tijane Malek, studentkinje II godine master studija Umetnička igra i Katarine Stojković, alumnistkinje Instituta za umetničku igru, biće održana 21. aprila u 19h,  u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Projekat  je premijerno izveden 5. decembra 2022. godine u Pančevu. Predstavu u produkciji DDT-kreativnog centra za pokret su podržali: Grad Pančevo, Ministarstvo kulture i informisanja, Institut za umetničku igru, Kulturni Centar Pančeva i Studentski kulturni centar u Beogradu.

 

Izvođači: Luka Stojković, Katarina Bućić, Vladimir Čubrilo, Mila Stijak, Marija Vučenović, Dragana Stanisavljević, Danilo Stojković, Tijana Malek, Ivana Kompirović, Ivan Mišić.

Koreografija i režija: Katarina Stojković i Tijana Malek

Video montaža: Katarina Stojković i Luka Stojković

Muzika: Danilo Stojković

Produkcija: DDT-kreativni centar za pokret

 

Siže:

Svet se promenio. Promenio se za sve nas. Svi smo prošli slično prilikom zatvaranja i lockdown-a, izloženi restriktivnim merama, koje su uticale, kako  na pojedinca, tako i  na društvo. Darvin je konstatovao, životinjska vrsta koja će opstati nije ona koja je najjača, već ona koja se najbrže prilagođava. Tako je i sa ljudima.

DDT- kreativni centar za pokret je ove sezone imao interesantan izazov- spojiti savremeni ples, konceptualnu umetnost i teatar. Savremena plesna predstava Umetnik je odsutan!, prati živote umetnika različitih branši, iz različitih delova sveta, za vreme lockdown-a. Radnju predstave vode Nikola i Ena, mladi umetnici, koji su samo par dana pred lockdown, sve uložili kako bi rentirali garsonjeru i započeli zajednički život, prolazeći kroz sve prepreke koje moderan zatvoren način života donosi.

 Kako jedan umetnik može da se prilagodi radu od kuće, online-zoom nastavi, časovima na daljinu, narušenoj egzistenciji i drugim izazovima, tema je naše predstave. Ti problemi su i dalje prisutni, jer umetnost je teško uklopiti u online frejm. Savremeni plesni izraz, uz mnogobrojne koreografsko-rediteljske alate koje smo koristili i odabir komedije kao žanra, daje lakoću u razumevanju predstave.

Umetnik je odsutan! je takođe ironičan osvrt na konceptualnu umetnost, koja se danas u svetu prodaje za velike pare. Šta da rade umetnici koji decenijama žive i rade u Srbiji, edukuju mlade igrače i umetnike u domaćem okruženju, u kome je, i bez pandemije, egzistencija nemoguća?

 

 

 

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.