04. October 2021.

Ukrštanja

Ukrštanja

U Galeriji Kulturnog centra Niš od 07. do 21. oktobra 2021. biće predstavljena izložba radova iz zbirke Šumatovačke Ukrštanja. U okviru postavke će biti prikazano delo Prof. dr Snežane Arnautović Stjepanović, prodekana za nastavu Instituta za umetničku igru. Slika Ritam 12 iz ciklusa Unutrašnji ritmovi koja će biti prikazana nalazi se u kolekciji Šumatovačke od 2014. godine.

Šumatovačka kao ustanova kulture, osnovana od strane grada Beograda, nalazi se u samom srcu Vračara, jedne od najstarijih opština. Kao takva neguje, već čitavu deceniju, svoju zbirku koja je nastala kroz donacije i otkupe radova velikog broja umetnika s naše aktivne umetničke scene. Većina autora čiji su radovi sastavni deo zbirke je pohađalo pripreme u Šumatovačkoj, predavalo ili izlagalo svoje radove u okviru galerije Stepenište.

Danas zbirka sadrži radove autora više generacija. Naša ideja, u okviru same zbirke, bila je da pored fokusa na mlade autore, ukrstimo/upletemo i napravimo neku vrstu mreže svih umetnika koji su aktivni na domaćoj likovnoj sceni. A takvi procesi su uvek zahtevniji i nešto komplikovaniji od jednostavnog prikuplјanja radova.

Zbirka postoji od 2010. godine i od tada svake godine biva bogatija za nekoliko novih radova i autora. Ovo prilikom je napravlјen jedan presek/selekcija kojom želimo da predstavimo radove autora čija estetika ide u domen ukrštanja i raskršća. Društvenih, emotivnih, socijalnih, impliciranih spolјašnjim i unutrašnjnim uticajima. Selekcija nije bila laka, ali gostovanjem u Nišu želeli smo da predstavimo radove koji se mogu čitati kao radovi na raskršću, u gradu na Nišavi koji je vekovima bio grad ukrštanja važnijih puteva i velikih raskršća naroda.  I ovom prilikom ukrstili smo rad Koste Bogdanovića i Lidije Krnjajić, Branka Milјuša i Branislava Nikolića, Snežane Arnautović i Aleksandra Jevtića…simbolički, likovno, formalno. U svakom od ovih radova se može zapaziti presek i ukrštanje koje motiviše posmatrača da promišlјa o različitim vrstama raskršća na kojima se pojedinac (pro)nalazi  na  svom dnevnom, ali i životnom toku. Na tim raskršćima on bira, pronalazi, promišlјa pravac i smer svog dalјeg delovanja i putovanja, kako kroz vreme, tako i kroz prostor, ne znajući šta ga na kraju tog odabranog puta čeka.

Ovom izložbom želimo da podstaknemo posmatrače i nišku publiku da na svakom svom raskršću bude spremna da zastane i promisli o svom sledećem koraku, dok uživa u likovnom izrazu autora predstavlјenih na izložbi Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka pod nazivom Ukrštanja.

 

Danijela Rančić, koautor postavke

 

Autori čiji će radovi biti predstavljeni ovom prilikom:

 

 1. Momčilo Moma Antonović
 2. Radoš Antonijević
 3. Srđan Apostolović
 4. Snežana Arnautović
 5. Kosta Bogdanović
 6. Asja Vasiljev
 7. Andrej Vasiljević
 8. Uroš Đurić
 9. Vanja Ignjac
 10. Zdravko Joksimović
 11. Aleksandar Jevtić
 12. Vladimir Komad
 13. Žolt Kovač
 14. Lidija Krnjajić
 15. Jadran Krnajski
 16. Nemanja Milenković
 17. Branko Miljuš
 18. Branislav Nikolić
 19. Dušan Otašević
 20. Federiko Konti Pikamus
 21. Nenad Ristović
 22. Petra Sibinović
 23. Marko Stajić
 24. Dragoljub Raša Todosijević
 25. Nina Todorović
 26. Anja Tončić
 27. Maja Rakočević Cvijanov
 28. Jovan Čekić
 29. Ljiljana Šunjevarić

 

This site is registered on wpml.org as a development site.