14. November 2022.

TRIPTIHON ZA EURIDIKU

TRIPTIHON ZA EURIDIKU

 

13. novembra u 21h na malom bazenu u Pančevu premijerno je izvedena savremena plesna predstava u vodi Triptihon za Euridiku, koreografkinje Tijane Malek, studentkinje II godine Master studija Instituta za umetničku igru i alumnistkinje Katarine Stojković. Inspirisana istoimenom pesmom Branka Miljkovića, a uz podršku Grada Pančeva, DDT-kreativni centar za pokret je ove sezone produkciju zasnovao na inovativnoj ideji, da savremenu igru prilagodi izvođenju u vodi, a da pri tome predstava ima zastupljene sve rediteljsko-koreografske elemente. Predstava ne bi mogla biti realizovana bez podrške JKP Mladost iz Pančeva i Instituta za umetničku igru iz Beograda, jer je inovativni pristup savremenoj igri zahtevao i multiinstitucionalnu podršku prilikom organizacije premijere.

 

Inspiracija za savremenu plesnu predstavu Triptihon za Euridiku je Orfejska ljubav, koju je pored Branka Miljkovića opisao Edgar Alan Po u pesmi Anabel Li i Vladislav Petković Dis u pesmi Možda spava. Pesma Triptihon za Euridiku odiše uzvišenošću koju smrt donosi, u fokusu istraživačkog rada su bili gubitak Euridike i uzvišena ljubav koja prevazilazi taj gubitak i smrt .

 

Koreografiju za predstavu potpisuju Katarina Stojković i Tijana Malek. DDT-kreativni centar za pokret je premijerno izveo delo Triptihon za Euridiku na bazenu JKP Mladost u Pančevu, ali je plesna predstava u vodi moguća za izvođenje i na morskoj obali, zatim na obali jezera (Ada Ciganlija, Srebrno jezero, i dr.) kao i na bazenima u drugim gradovima, u zemlji i inostranstvu što je dobro za održivost projekta i postprodukciju, nakon premijernog izvođenja.

 

U ulozi Orfeja/ Pesnika- Luka Stojković, Euridika- Mila Stijak, Had- Alisa Oravec, Marija Vučenović, Dragana Stanisavljević, Katarina Bućić i Natalija Trifunović. Autorsku muziku potpisuje Danilo Stojković. DDT-kreativni centar za pokret ove sezone sprema još jednu premijeru savremene plesne predstave Umetnik je odsutan !, 5.decembra u Kulturnom Centru Pančeva, koja je takođe podržana od Grada Pančeva i Ministarstva za kulturu i informisanje, dok sledeće godine obeležavamo i proslavljamo jubilarnih 20 godina postojanja i stvaranja.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.