18. May 2022.

TI MORAŠ BITI ZENTISTA!

TI MORAŠ BITI ZENTISTA!

 

U galeriji Neon u Beogradu 17.05.2022. u 20.00h otvorena je interaktivna multimedijalna instalacija Ti moraš biti Zenitista, Dah teatra. Izložbu su otvorile autorka koncepta Jadranka Anđelić i Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović.

Izložba je zamišljena za različite galerijske i muzejske prostore i promišlja nasleđe autentičnog avangardnog umetničkog pokreta sa naših prostora – zenitizma. Ukazuje na važnost kontinuiteta u umetničkoj tradiciji jedne zemlje i istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa Zenit, odjeci zenitističkih ideja kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu.

Program:
17. maj – otvaranje i performansi od 20 časova
18. maj – stručno vođenje od 20 časova
(gost prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović)
19. maj – stručno vođenje od 20 časova
(gost prof. Slavimir Stojanović Futro)

Ideje zenitizma – antiratne ideje, verovanje u mogućnost stvaranja novog, pravednijeg društva i odnosa su i posle sto godina važne i potrebne, naročito u savremenom trenutku, kada se izgubila vera u mogućnost stvaranja boljeg sveta. Zenitizam nas poziva da se inspirisani zanosom umetnika tog doba, ponovo okrenemo velikim vrednostima u čijem centru je – čovek.

Instalacija se sastoji iz tri celine, koje predstavljaju originalne radove umetnica/ka koji se bave savremenim umetničkim odgovorom na ideje zenitizma.

U prvoj sobi se nalaze interaktivni ekrani pomoću kojih se upoznajete sa umetnicima zenitizma. Scene iz video zapisa predstave Zenit – Istorija jednog zanosa (1994) DAH Teatra, možete kombinovati po svojoj želji i tako preko interaktivnih ekrana kreirati svoju zenitističku priču.

U drugoj sobi srećemo se sa video/audio radom i instalacijom Snežane Arnautović i Ivice Stjepanovića pod nazivom Svakodnevna soba, koji predstavlja svojevrstan odgovor na ideju zenitizma, kao i kompletne avangarde na čije korene se savremeni umetnici i danas oslanjaju.

U trećoj sobi nas očekuje umetnički objekt Krst-čiviluk koji je korišćen u predstavi DAH Teatra Zenit – Istorija jednog zanosa, a delo je umetnika Neše Paripovića. Atmosferu zenitističkog pokreta u ovoj prostoriji dopunjuje video rad Za bolju atmosferu Jelene Rubil kroz koji se upoznajemo sa zenitističkim parolama.

Četvrta soba nam donosi intimu zenitizma i tu možete pročitati poslednje pismo Anuške Micić Ljubomiru Miciću koje je on pronašao nakon njene smrti. Takođe, tu su originalna izdanja časopisa Zenit, kao i audio/video rad Snežane Arnautović pod nazivom Lucid Dream/Happy Time.

Prvo veče izložbe očekuje nas nastup četiri performera, koji će dodatno dočarati atmosferu zenitističkog pokreta i nagnati na razmišljanje da li je ovaj pokret i dalje aktuelan, prisutan, i na kraju da li su zenitisti i dalje među nama.
Imaćemo priliku da čujemo poeziju Ve Poljanskog kroz autorsku muziku, specijalno komponovanu i otpevanu za ovu izložbu. N.EON galeriju će posetiti i nezaobilazni Majakovski u jednom novom telu, a koji kao i pre sto godina – ima nešto važno da nam kaže. Ukoliko niste imali prilike da pročitate pisma Anuške i Ljubomira Micića, ova izložba će vam doneti najintimniji doživljaj zenitističke ljubavi – po jedno pismo biće povećeno i pročitano svakome ko se prepusti i sedne u zenitističku fotelju. Kroz celu izložbu svaki posetilac će imati i svoju senku – misterioznog Džoni Džepa koji za sobom ostavlja neizbrisiv trag.

Naredna dva dana izložbe 18. i 19. maja očekuje nas stručno vođenje kroz izložbu autorki koncepta, Jadranke Andjelić i Dijane Milošević, od 20 časova, koje će dodatno upotpuniti specijalni gosti.

Autorka video/audio radova i instalacije prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović će nam se pridružiti 18. maja, dok će 19. maja sa nama biti dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor Slavimir Stojanović Futro, koji je dizajnirao plakat za predstavu Zenit – Istorija jednog zanosa.

Koncept: Jadranka Anđelić, Dijana Milošević
Izvođači: Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Milica Petrović, Zoran Vasiljević
Objekti, prostor: Neša Paripović
Video instalacija: Snežana Arnautović
Video: Jelena Rubil
Audio: Ivica Stjepanović
Svetlo: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov
Organizacija i produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović
Marketing: Ivana Milenović Popović
PR: Tanja Rap
Fotograf: Đorđe Tomić
Video dokumentacija: Aleksandar Milošević
Društvene mreže: Dunja Karanović
Grafički dizajn: škart

This site is registered on wpml.org as a development site.