15. June 2023.

RADIONICA AFRO-DIJASPORIČNO TELO

RADIONICA AFRO-DIJASPORIČNO TELO

Sreda, 21. jun 2023

Institut za umetničku igru

Bulevar vojvode Mišića 43

10.00-12.00

 

U radionici Afro-dijasporično telo probudićemo percepciju i osnaživanje našeg tela kroz ritam afro-brazilskih udaraljki i pokreta. Počećemo od iskustava sopstvenog tela da pokrenemo krug razmišljanja o rasizmu, diskriminaciji kao i konfliktima koji su deo integracije žena afričkog porekla u dijaspori.

 

Barbara Lusi Karvaljo je plesačica, glumica i učiteljica pozorišta i plesa. U Frankfurtu na Majni radi od 2010. godine i članica je Antagon kolektiva TheaterAKTion. Prethodno je studirala pozorišno obrazovanje na Federalnom univerzitetu u Baiji (UFBA) u Brazilu. Trenutno je na master studijama koreografije i performansa u Gisenu. Od 2017. godine je umetnička direktorka Međunarodnog festivala ženskog pozorišta.

 

U okviru programa festivala možete pogledati i Barbarinu predstavu Corpus Mundi (Antagon theatreAkTion (Nemačka) – Barbara Lusi Karvaljo (Brazil / Nemačka)) u četvrtak, 22. juna u Malom pozorištu Duško Radović sa početkom u 20 časova.

Corpus Mundi govori o putovanju od Brazila do Evrope kroz sočivo žene iz specifične latinoameričke kulture, njenom procesu dekolonizacije sopstvenog tela i uma. Ulaz je slobodan uz obaveznu prijavu.

 

Radionica Ukrštanja: pozorište i ljudska prava

Jadranka Anđelić (Srbija)

Četvrtak, 22. jun 2023 / 10.00–13.00 UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a)

Petak, 23. jun 2023 / 10.00–13.00 UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a)

 

Kako se stvarnost i ljudska prava na kreativni način prelamaju kroz teatar? Tolerancija, saradnja, poverenje, jednakost su sastavni delovi rada u teatru kao i ljudskih prava, koja se realno ostvaruju samo u odnosu sa drugim. Situacija izvođenja često stimuliše razumevanje uzroka nekog događaja. Bavićemo se pozorišnim tehnikama (viewpoints), vežbama u grupi i odigravanjem (role play) situacija iz života i ponuditi načine kako da koristimo teatar u radu na temama o ljudskim pravima. Potražićemo odgovore na pitanja: kako teatarske tehnike razvijaju odnose među ljudima, poštovanje različitosti, želju za upoznavanjem drugog? Kako kroz teatar transformisati neslaganje u dijalog, odbijanje u saradnju, strah od društvenih promena u kreativni čin?

 

Radionica: Rad na solo performansu – od autobiografskog materijala do univerzalne priče

Karolina Spaić (Holandija i Srbija)

Četvrtak, 22. jun 2023 / 14.00–17.00 UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a)

Petak, 23. jun 2023 / 14.00–17.00 UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a)

 

U ovoj radionici Karolina Spaić analizira proces stvaranja solo performansa koji se zasniva na autobiografskom materijalu izvođača i istovremeno postaje univerzalan kako bi komunicirao sa publikom. Radionica nudi odgovore na ova pitanja: odakle početi, koje korake preduzeti i šta čeka izvođača-kreatora u ovom radnom procesu i ličnom putovanju? Karolina će vas provesti kroz različite faze kreativnog procesa i dati vam uvid u to kako možete početi rad na samostalnoj solo predstavi.

 

Postoji mogućnost da se radovi prikažu na ExploreZ festivalu, maja 2024.

Učešće u radionicama je besplatno, uz obaveznu prijavu na mejl office@dahteatarcentar.com

 

PARTNERI

UK Parobrod, Dorćol platz, Silosi, Institut za umetničku igru, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Košutnjak, Ispred ulaza u Rekreativni centar Pionirski grad, Studentski park, Kulturni centar Beograda (KCB), KROKODILov centar, Malo pozorište Duško Radović.

 

Projekat finansira Evropska unija (Delegacija EU u Beogradu).

Projekat je takođe podržan od strane: Ambasade Savezne republike Nemačke u Beogradu, Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, Grada Beograda – sekretarijat za kulturu.

Aktivnosti DAH Teatra u 2023. podržani su od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.