14. September 2021.

Premijera Verdijeve opere AIDA

Premijera Verdijeve opere AIDA biće izvedena 15. septembra na
Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu s početkom u 19.30 časova.
U operu koju izvodi Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada učestvuju
solisti opere, orkestar, hor, balet, statisti, sa više od 350 učesnika.

Operom će dirigovati maestro Andrea Solinas (Italija) u režiji Prof.
Aleksandra Nikolića i koreografiji Prof. Aleksandra Ilića (asistent
koreografa Mojca Majcen).

Za sve koji niste u mogućnosti da prisustvujete premijeri opere,
možete pratiti LIVE na 2 programu Radio televizije Srbije s početkom
22.48 časova istog dana.

Sledeća izvođenja su 18. i 28. septembra u Srpskom narodnom pozorištu.

Aida“ će biti izvedena u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.
U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe „Aide“, izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave…
„Aida je priča o strasti, koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje – robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi – kako da mali pion postane laufer, a onda od laufer kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stepenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva.“, objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Više informacija možete pogledati ovde

This site is registered on wpml.org as a development site.