01. December 2021.

PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE MOŽIČEK U SLOVENIJI

Premijera plesne predstave Možiček u Sloveniji

 

Na sceni Festivala Velenje (Slovenija) u četvrtak 2. decembra će premijerno biti izvedena plesna predstava Možiček.

Reč je o predstavi Josipa Ipavca u koreografijama profesora Aleksandra Ilića iz Srbije i Gjergji Pervazija iz Albanije.

Predstavu izvode igrači Balkan Dance projekta Mojca Majcen i Patricija Crnkovič iz Slovenije, Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine i Jakša Filipovac iz Srbije. Pored igrača, u predstavi učestvuju muzičari iz Slovenije Iztok Kocen, Zoran Bičanin, Urban Krč, Uroš Bičanin i Miha Firšt.

Ideja organizatora i producenata je revitalizacija starih baleta i obnova dela u obeležavanju 100 godina od smrti čuvenog slovenačkog kompozitora Josipa Ipavca.

Gjergji Pervazi i prof. Aleksandar Ilić trenutno su prisutni na sceni kao najuticajniji koreografi. Pervazi je školovan na Univerzitetu za scenske umetnosti u Albaniji, a usavršavao se u Parizu. Osnivač je Albanskog plesnog teatra i kompanije koja podstiče savremenu igru na tim prostorima i direktor je plesnog festivala Albania Dance Meeting. Asistent je na Univerzitetu za umetnost u Tirani na odseku za koreografiju.

Profesor Aleksandar Ilić je srpski baletski umetnik i koreograf, osnivač i profesor Instituta za umetničku igru. Svoje postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu. Kao koreograf ostvario je veliki broj produkcija u domaćim pozorištima i regionu. Od 2019. godine na poziciji je direktora Kulturnog centra Beograda.

Scenografiju za predstavu je uradio Matija Kovača iz Slovenije a kostim Aleksandra Karović iz Srbije.

Nakon premijere predstava će biti izvedena 22. decembra u Šentjuru i 27. decembra u Celju ove godine.

Više o predstavi pogledajte ovde: https://www.festival-velenje.si/dogodki/12994-Mozicek

 

This site is registered on wpml.org as a development site.