12. June 2023.

PREMIJERA MEDITERAN BALETSKOG ANSAMBLA MCCG 

PREMIJERA MEDITERAN BALETSKOG ANSAMBLA MUZIČKOG CENTRA CRNE GORE 

 

 Dekan Instituta za umetničku igru Prof. dr Vladimir Tomašević prisustvovao je premijernom  izvođenju savremene plesne predstave Mediteran u produkciji Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), u izvođenju Crnogorskog baletskog ansambla.

Članice ansambla Ksenija Sinđić koja je i asistent koreografa, Angela Mihova, Marija Boljević, Kristina Mrkić i Staša Šćepanović predstavile su se sinoć publici na sceni Muzičkog centra Crne Gore, drugom predstavom od kada je osnovan Baletski studio Muzičkog centra.

Koreografiju za predstavu je uradila Saša Evtimova, režiju potpisuje Aleksandar Vujović, autorsku muziku su uradili Srđan Bulatović i Darko Nikčević, a video dizajn Siniša Radulović. 

Koreografkinja Evtimova je, nakon predstave, izjavila da je publika gromoglasnim aplauzom rekla sve. „Veče pre Podgorice, u Budvi nakon premijere smo imali fantastičan aplauz. Baš mi je drago što imamo jednu vrhunsku predstavu koja može dalje da se igta. Mislim da je to fantastičan početak baletskog ansambla u Crnoj Gori“, navela je Evtimova. 

Upitana da objasni simboliku rekvizita, kutija, koje su devojke koristile u predstavi, Evtimova je pojasnila da kutije u predstavi simbolizuju život, sećanje na poreklo i korene. „To su naše srce, emocije, nada, gubitak. Tako da ta kocka znači puno života“.

Reditelj Aleksandar Vujović je rekao da je izvođenje baletske predstave osveženje za crnogorsku kulturnu scenu Crne Gore i da je veoma srećan što je imao priliku da režira jednu od prvih predstava u crnogorskoj produkciji ovog tipa. 

„U petak smo otvorili prvi Jadranski festival igre premijernim izvođenjem u Budvi, kako tamo, tako i večeras u Podgorici, utisci su fenomenalni. Nadam se da je publika uživala“, naveo je reditelj. 

 

Profesor dr. Vladimir Tomašević, je izjavio za medije da mu je drago što je večeras prisustvovao izvođenju predstave Mediteran, koja za njega predstavlja trenutak kontinuiteta, podsjećajući da je prošle godine prisustvovao i prvoj predstavi Tre sorelle.

 

„Nakon večerašnje predstave vidimo da je ovo jedna vrsta rodonačelništva baleta u Podgorici. Prošle godine sam rekao da se Podgorica prvi put stavila na mapu Zapadnog Balkana kao igračka prijestonica. Drago mi je da sam bio u pravu, jer godinu dana kasnije mogu da kažem da se uspon kvaliteta vidi svakodnevno. Mogu da čestitam menadžmentu MCCG“, naveo je Tomašević. 

Crnogorski baletski ansambl Muzičkog centra Crne Gore osnovan je 2022. godine na inicijativu direktorke Isidore Damjanović s idejom pokretanja prve profesionalne baletske trupe pri ovoj instituciji, kada je i izvedena prva plesna predstava Tre Sorelle u koreografiji Prof. Aleksandra Ilića.

 

(Fotografija Aleksandar Jaredić).

This site is registered on wpml.org as a development site.