23. January 2024.

PREMIJERA BALETA ALEKSANDRA ILIĆA „MASKARADA” U PODGORICI

Na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici 24. januara publici će se predstaviti prvi profesionalni Baletski ansambl Crne Gore, baletom Maskarada u koreografiji Prof. Aleksandra Ilića, na muziku Arama Hačaturijana (Masquerade Suite), Dmitrija Šostakoviča (Ballet Suite No. 1), Johana Štrausa II (Pizzicato Polka) i The Dreamliners u adaptaciji Dejana Božovića.

 

„Radnja Maskarade smeštena je na trg jednog primorskog grada, ispod usnulog punog meseca, gde se pod uličnim fenjerom sastaju ili rastaju, razgovaraju, zaljubljuju i sanjare slučajni ili namerni prolaznici. Sve je uzbudljivo i iskreno u ovoj našoj igri, koja kulminira otkucajima sata sa obližnjeg tornja i poziva naše protagoniste da uz malo neočekivane magije završe na balu. I kao u snu, nestvarno je a, stvarno sve, ostaje nam da poverujemo u snoliku srebrnu svetlucavu prašinu i čuda, čak i kada su nemoguća”, navodi koreograf Aleksandar Ilić.

 

Predstavu izvode studentkinja Ksenija Sinđić, Danijela Simić i student Vladimir Sekulić, zajedno sa koleginicama Crnogoskog baletskog ansambla Tamarom Radonjić, Stašom Šćepanović, Tijanom Dragović, Katarinom Vujošević, Danijelom Simić, Alinom Tsoumou, Janom Jovićević. Asistent koreografa je Federika Vinćifori, dizajn zvuka Dejan Božović, kostimografkinja Aleksandra Saša Moštrokol, konsultant za scenografiju Siniša Radulović.

 

Na inicijativu Isidore Damjanović, direktorke Muzičkog centra Crne Gore, 2021. godine je osnovan Baletski studio. Ovim korakom, prvi put se u istoriji Crne Gore pokreće i realizuje institucionalizacija baletske umetnosti. Do tada, Crna Gora je bila jedina zemlja u regionu bez profesionalnog baletskog ansambla, iako je balet prisutan u obrazovnom sistemu dugi niz godina. Prva audicija za prijem balerina i baletskih igrača je održana 23. decembra 2021. godine, a prva baletska predstava na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore 2022. godine. Nakon dve baletske premijere u produkciji Muzičkog centra Crne Gore, Tre Sorelle Prof. Aleksandra Ilića i Mediteran Saše Evtimove, 18. novembra 2023. је održana prva internacionalna audicija za prijem i konačno formiranje Baletskog ansambla Muzičkog centra Crne Gore, na kojoj se prijavilo 76 kandidata iz celog sveta, od kojih je primljeno 15.

 

Prva repriza baleta Maskarada biće izvedena dan kasnije na istoj sceni 25. januara.

Fotografiја Aleksandar Jaredić

This site is registered on wpml.org as a development site.