27. September 2021.

Plesni diptih Sećate se sećanja?

PREMIJERA PLESNOG DIPTIHA SEĆATE SE SEĆANJA?

 

Plesni diptih Sećate se sećanja? premijerno će biti izveden 29.09.2021. u 19h na Festivalu Velenje u Velenju, Slovenija.

 

Koreografiju za ovaj diptih radili su Daša Grgič (Plenir) i Ognjen Vučinić (Korak kameni).

Plesači: Mojca Majcen i Luka Ostrež (Slo), Zulejha Kečo, Branko Mitrović (BiH) i Jakša Filipovac (Srb)

 

Ovog puta tvorci plesnog diptiha tražili su zajedničko kulturno nasleđe, crpeći inspiraciju iz nacionalnih tradicionalnih plesova, pisane i usmene tradicije, muzike, tradicionalnih igara i zanata. Prvi deo, u koreografiji Daše Grgič, nosi naslov Plenir – ovo je vredna korpa sa kojom su primorske žene išle u Trst da prodaju svoje useve kako bi preživele u teškim vremenima. Njihove priče i sećanja inspiracija su za kraću koreografiju koja se prepliće između kretanja i svedočenja. Drugi deo diptiha Ognjena Vučinića nosi naslov Korak kameni. U njemu Vučinić prevodi tradicionalni narodni ples Nemo kolo u izraz modernog plesa. Nekoliko tradicionalnih kultura poznaje ples bez muzičke pratnje,  zato je i nemo kolo na našim prostorima zasluženo deo nematerijalne svetske kulturne baštine. Iako ples nema muzičku pratnju, u njemu se ima šta čuti.

 

Produkcija: Festival Velenje, Balkan Dance Project, Tanzelarija Sarajevo i Organizacija za afirmaciju baleta i savremenog plesa u BiH – Živimo balet.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Iportunus mreža, Opština Celje i Opština Velenje.
 
 
Foto: Ksenija Mikor
This site is registered on wpml.org as a development site.