26. November 2021.

PERFORMANS HAFETOPIJA

Performans Hafetopija

 

Performans Hafetopija će biti izveden 20.11.2021. godine u 19.00 časova u Ostavinskoj galeriji u Beogradu u okviru međunarodnog projekta Drugi načini komunikacije. Performans izvodi višemedijska umetnica, profesor i prodekan za nastavu Instituta za umetničku igru dr Snežana Arnautović Stjepanović sa svojim devetogodišnjim sinom Teodorom. Muziku za performans je komponovao Ivica Stjepanović.

Performans je posvećen našem velikom umetniku Eri Milivojeviću.

„Hafetopija, hapefobija ili hapetofobija predstavlja strah od dodira.

Živimo u vremenu kada samo jedan dodir za nekoga može biti smrtonosan. Promene u načinu življenja i društvenim interakcijama (život bez zagrljaja, poljubaca i dodira) dovele su do stanja anksioznosti koji se mogu poistovetiti sa simptomima ove fobije.

Performans Hafetopija ukazuje na potrebu za dodirom, za taktilnim i manuelnim činom, koji je u periodu od početka pandemije postao onemogućen. Vraćanje prirodi i delovanje prema njenim zakonitostima predstavlja se putem uspostavljanja novog načina komunikacije: čulno, taktilno i intuitivno.“

Snežana Arnautović Stjepanović

 

Projekat Drugi načini komunikacije

Sreća je u konekciji i saosećanju sa drugima, kao izvoru nade, empatije, odgovornosti i autentičnosti. Prava svrha umetnosti je u saopštavanju osećanja. Globalno iskustvo covid 19 pandemije prouzrokovalo je promene u načinu funkcionisanja društva: rad od kuće, online nastave, sastanci na različitim internet platfromama, pa je uspostavljanje međuljudskih odnosa kao „drugi načini komunikacije“ izazov.

Projekat uključuje umetnike iz Beograda i Berlina, koji će svojim radovima i dijalogom razmatrati čovekov odnos prema telu, kao njegovoj najneposrednijoj prirodi, a taj odnos govori o čovekovom odnos prema prirodi. Razvoj čula i ekološke svesti unapređuje životnu sredinu, ali i ima za cilj uspostavljanju empatičnih međuljudskih odnosa, društvenosti i kulture. Jezik savremene umetnosti je polje preispitivanja „drugih načina komunikacije” sa upotrebom različitih ljudskih čula, taktilnost, manuelni rad, telesno gestualno slobodno kretanje u prostoru, prevazilaženja limitiranog gesta tipkanja po ekranu mobilnog telefona i kompjuterskoj tastaturi, gde je razgovor sa drugima ograničen na čulo vida i sluha.

Umetnici: Snežana Arnautović, Marijana Oro, Marko Nektan, Ana Cvejić, Magda Radojlović, Melih Sarigol, Emre Birişmen, Merey Senokak, Funke Collective Berlin.

Autor projekta: Isidora Fićović PR: Pavle Knežević Katalog: Ivana Vidić

Partner na projektu: Selda Asal, Apartment project Berlin 

 

Izložba u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, Kraljevića Marka 8, od 19. do 25. novembra 2021, biće otvorena 19. novembra 2021. u 19h.

 

 

Fotografije: Lidija Antonović

This site is registered on wpml.org as a development site.