14. March 2022.

OTVORENA VRATA SA RITOM GOBI

OTVORENA VRATA SA RITOM GOBI
 
 
Institut za umetničku igru će organizovati tradicionalna Otvorena vrata, 17. marta 2022. od 19.00 časova, radionice savremene igre, koje će voditi Rita Gobi (Mađarska), gostujuća profesorka Instituta za umetničku igru. Projekat se realizuje kroz program usavršavanja mladih iz oblasti klasičnog baleta i umetničke igre koji je podržan od strane Kancelarije za mlade grada Beograda.
 
Radionice će se realizovati u Novoj Sali Instituta za umetničku igru u Bulevaru vojvode Mišića 43A.
 
Za radionice se mogu prijaviti učenici srednjih baletskih škola, plesnih studija i svi zainteresovani plesači, uzrasta od 14 godina pa naviše.
 
Prijave za učešće na radionicama se vrše putem maila: katarina.bucic@iui.rs
Sa naznakom: Otvorena vrata

Prijava treba da sadrži:

Prijave su otvorene do 16. marta 2022. godine.
Radionice su besplatne.
 
 
Rita Gobi, Mađarska koreografkinja, pedagog savremene igre i igračica je rođena u Novom Sadu a diplomirala je na Mađarskoj plesnoj akademiji u Budimpešti.
Bila je učesnik različitih međunarodnih plesnih radionica i rezidencijalnih programa kao što su OMI DANCE Residency sa sedištem u SAD, VARP rezidencija na SE.S.TA-Korespon Dance, u Češkoj, i Morishita Studio, u Tokiju, od Japanske fondacije.
Godine 2006. osnovala je plesnu kompaniju Góbi. Od tada je kreirala nekoliko savremenih plesnih produkcija, interaktivnih predstava za decu i učestvovala u raznim interdisciplinarnim projektima (otvaranje izložbi, modne revije, itd.). Poslednjih godina Rita sarađuje sa umetnicima u inostranstvu, a sa svojim nastupima obilazi svet. Njen solo komad Volitant je dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada, a sa istim komadom predstaviće na ovogodišnjem Festivalu Sola u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Profesor je plesa u Umetničkoj školi Nemes Nagy Ágnes, a redovno održava radionice u Mađarskoj i inostranstvu na raznim festivalima. Radi i kao koreograf po pozivu u lutkarskim pozorištima i pozorištima pokreta u radu sa glumcima.
Dela Rite Góbi najbolje bi se mogla opisati kao hrabra i eksperimentalna, kao i precizno koreografisana. Ona ima geometrijski, minimalistički, prilično redukcionistički stil. Njen koncept koreografije zasniva se na instinktivnim, monotonim i repetitivnim, minijaturnim pokretima, i faziranjem tela i promenama stanja koje nastaju iz ovih pokreta. Ona transformiše liniju pokreta polako i dosledno. Akord pokreta, muzike, projektovanih vizuelnih efekata i svetla stvaraju futurističku atmosferu njenih nastupa.
Nagrade i priznanja
2021 PLES XXIII. Međunarodni savremeni festival (Vesprem) – Nagrada za najbolju solo izvedbu – Rita Góbi: Volitant; Nagrada Marine Olenjine Udruženja plesnih umetnika Vojvodine koreografkinji Riti Góbi, 2020. Novi Sad, Srbija
Nagrada Lábán Rudolf 2018, Budimpešta – Volitant je dobio nagradu za najbolju savremenu plesnu predstavu u sezoni 2017. Predstava je dobila i Nagradu za najuspešniji nastup u celini na 45. Infant festivalu u Novom Sadu, Srbija.
2017 Aerowaves Twenty18 – prioritetni umetnik; Specijalna nagrada na Festivalu 10 Sentidos u Valensiji za njen solo ples Volitant; dobila je i Zlatni krst Mađarskog krsta za zasluge.
Nagrada za najboljeg plesnog izvođača 2015. u kategoriji savremenog mađarskog plesa koju nudi Mađarski plesni savez; 2. nagrada u Krakovu na 3….2….1….Konkurs za koreografiju za njen komad Tachyon; 1. nagrada na Solo&Duo Keln Dance Festivalu za najbolji solo ples za njen nastup Don’t Fuss!
Nagrada publike 2009, XII. Međunarodno takmičenje u koreografiji minijatura, Beograd, Srbija.
2004-2005 Viktor Fülöp stipendiju je dobila dva puta.
2003 Najperspektivniji student – Nacionalna plesna federacija.
 
Foto: Marcell Piti
This site is registered on wpml.org as a development site.