07. April 2022.

OTVARANJE IZLOŽBE ERVINA VURMA

OTVARANJE IZLOŽBE ERVINA VURMA

 

Izložba Jedan minut zauvek otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložbu su otvorili direktorka muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić, kustos izlozbe Žerom Sans, Karin Traun Miler zamenica ambasadora Austrije, ministarka kulture i predsednica Vlade Maja Gojković.
 
Na poziv direktorke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, studenti i profesori Instituta za umetničku igru izveli su performanse za  otvaranje izložbe pod nazivom Jedan minut zauvek austrijskog umetnika Ervina Vurma.
 
Performanse su izveli profesor Ognjen Vučinić, doc. Katarina Bućić, studenti osnovnih studija: Vladimir Sekulić, Senja Stanić, Lazar Tirić, Una Stepanović, Nina Horvat, Tijana Ostojić, Miona Petrović, Sonja Stojanović, student doktorskih studija Ivana Milenović Popović, i alumnistkinja Đurđija Jelenković.
 
Izložba će biti otvorena 7. aprila, a studenti će učestvovati u performansu do 9. avgusta kada se izložba završava.
 
Sem pomenutih jednominutnih skulptura (One Minute Sculptures) na izložbi su predstavljeni i drugi ikonični radovi autora kao što su Uzana kuća (Narrow House), Debeli automobil (Fat Car), Debela kuća (Fat House), apstraktne i performativne skulpture ali i svi oni prateći mediji u kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike, kao i značajna nova produkcija.
 
Vurm je posebno za izložbu u Beogradu izveo novu seriju svojih performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda. S tim u vezi ova sveobuhvatna izložba, zamišljena po koncepciji kao introspektivna pre nego retrospektivna, teži da prikaže bogat i raznoliki umetnički opus Ervina Vurma, kao i raznorodnost medija u kojima umetnik stvara i koje neprestano paralelno razvija i istražuje.
 
Fotografija Nemanja Maraš
This site is registered on wpml.org as a development site.