24. June 2021.

Opera Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“ premijerno izvedena s velikim uspehom

Opera Kristofa Vilibalda Gluka Orfej i Euridika, po libretu Ranijerija de Kalcabiđija, pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, s velikim uspehom premijerno je izvedena 23. juna na Velikoj sceni.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav. Orfej dokazuje da u ljubav i osećaje treba verovati, čak i kada se to čini zaista nemogućim jer prkosi zakonima života i smrti.

U Nikolićevoj postavci Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

U ovom kod nas retko izvođenom kamernom operskom delu sa tri uloge nastupile su prvakinje Opere Narodnog pozorišta – mecosopran Aleksandra Angelov (Orfej) i soprani Snežana Savičić Sekulić (Euridika) i Sofija Pižurica (Amor).

U predstavi su učestvovali i Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Oduševljena publika nagradila je na kraju predstave izvanrednu umetničku ekipu višeminutnim burnim aplauzima i uzvicima „bravo“.

Za uloge Orfeja, Euridke i Amora postoji više alternacija u kojima su i Ljubica Vraneš/ Jana Cvektović (Orfej), Nevena Bridžen / Isidora Stevanović (Euridika) i Ivanka Raković Krstonošić / Milica Damjanac / Nevena Đoković (Amor).

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Prva repriza biće održana u nedelju 27. juna.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera Orfej i Euridika prvi put premijerno je izvedena u nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).

Slika preuzeta sa sajta Narodnog pozorišta

This site is registered on wpml.org as a development site.