03. June 2021.

NAUČNI SKUP - ESTETSKI SPORTOVI IZMEĐU UMETNOSTI I SPORTA

Univerzitet u Beogradu – Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, 4. juna 2021. godine, organizuje prvi nacionalni naučni skup pod nazivom: Estetski sportovi između umetnosti i sporta u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Centralni događaj je izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije: Umetnost igre u olimpijskim sportovima, čije je svečano otvaranje u petak 4. juna u 10 časova na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja

Izložbu će svečano otvoriti Nj.E. gospodin Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji. Japan je ove godine domaćin Olimpijskih Igara. Na izložbi će biti prezentovane fotografije i zapisi sa Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine, kao i geneza i spoj fenomena umetničke igre i plesa. Izložba će biti posvećena pedagozima, umetnicima i trenerima koji su zaslužni za postavljanje osnova igre u olimpijskim sportovima. Izložba se organizuje u saradnji sa udruženjem srpsko-japanskog prijateljstva Hanami. Nacionalni naučni skup počinje od 11 časova, a zainteresovanost i broj registrovanih učesnika su premašili očekivanja organizatora.

Idejni tvorac skupa dr Sanja Mandarić, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja prvi put na jednom mestu okupila je predavače iz oblasti umetnosti, sporta i obrazovanja, sa željom da se multidisciplinarnim pristupom ukaže na spoj umetnosti i sporta, kroz prizmu etsteskih sportova. Tako će među predačima biti dr Vera Obradović Ljubinković, dr Miško Šuvaković, dr i dr. um. Agota Vitkai-Kučera, Milena Reljin, Konstantin Kostjukov, Branka Pujić Jovanović i drugi. Pored Fakulteta dramskih umetnosti, Ansambla narodnih igara i pesama Srbije KOLO, Udruženja baletskih umetnika Srbije, u radu naučnog skupa učestvuju i osnovne i srednje škole, baletske i muzičke škole, kulturno umetnička društva, nacionalni granski savezi iz raznih sportova sportova (ples, sinhrono plivanje, klizanje, skokovi u vodu, čirliding, gimnastika).

Maja Krasin Matić, naš čuveni etnomuzikolog i etnokoreolog ima poruku za vas OVDE.

Predsednik naučnog skupa

Dr Sanja Mandarić, redovni profesor

Univerzitet u Beogradu – Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Adresa Blagoja Parović broj 156

 

This site is registered on wpml.org as a development site.