10. May 2022.

METRONOMIJA U PRIPREMI INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

METRONOMIJA U PRIPREMI INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

 

U Institutu za umetničku igru je u pripremi i poslednja plesna predstava za kraja pozorišne sezone, čija premijera se očekuje krajem juna na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Koreografkinja Tamara Gvozdenović u saradnji sa šestom generacijom studenata Instituta za umetničku igru predstaviće projekat Metrononomija.

 

Gradimo našu zajedničku budućnost razmatrajući kontraste: Konstrukcija protiv dekonstrukcije, paralela, gužva naspram usamljenosti, između, negativan prostor, senka, smena tela, promena prostora, promena percepcije i perspektive. „Da bismo stvorili prvo ćemo uništiti. Sve što smo izgradili mi ćemo uništiti. Sve u šta smo verovali ćemo izbrisati. Sva lica koja smo videli ćemo zaboraviti. Nećemo početi od nule. Zadržaćemo temelje. U delovima. Skupljaćemo. Neki će ostati. Mi ćemo odabrati. Neki će biti zaboravljeni. Sastavi. Podigni. Odstupi. Valorizuj. Uništi,“ navodi autorka projekta.

 

Tamara Gvozdenović nakon studija vizuelnih umetnosti u Nojhatelu se pridružila uglednom Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, gde je i naš poznati koreograf Aleksandar Ilić magistrirao. Nakon diplomiranja predstavila je svoj prvi plesni pozorišni komad, Sainte Marie Joseph de la Rose, u Théâtre du Pommier u Nojhatelu, a sledeće godine odmah zatim i drugi, Sous le Cou(p) du Lapin. Najzad, i treći, Light Scream. Godine 2014. se pridružuje čuvenoj belgijskoj plesnoj pozorišnoj trupi Peeping Tom u Briselu.

Osnivačica je Le Facteur, plesno pozorišne trupe koja je formirana kao kolektiv umetnika, razvijajući se na potezu Švajcarske, Francuske i Belgije. Beogradskoj publici се predstavila prošle godine u okviru prve edicije Festivala Sola s predstavom Tombés.

 

Fotografija Christophe Coenon

This site is registered on wpml.org as a development site.