13. February 2024.

MASTER KLAS OLGE PANGO

U utorak 13. februars u Novoj Sali Instituta za umetničku igru s početkom u 15.00 časova biće oranizovan Master klas klasičnog baleta koji će voditi Olga Pango, makedonska balerina, koreograf, baletski pedagog i direktorka Makedonskog Nacionalnog Baleta.
Olga Pango je jedna od najpoznatijih makedonskih balerina i koreografa. Od 2016. godine je umetnički direktor baleta u Makedonskoj operi i baletu. Uporedo gradi svoju karijeru u svetu igre kao baletski umetnik, šef Baleta Narodnog baleta, ali i kao koreograf i baletski pedagog, dajući značajan doprinos razvoju i afirmaciji baletske umetnosti. Baletsko obrazovanje započela je 1980. godine u MBUC-u „Ilija Nikolovski-Luj“ gde je završila osnovno i srednje baletsko obrazovanje. Karijeru baletskog umetnika nastavila je da gradi u Baletu NOB-a. Paralelno sa tim usavršavala se i 2004. diplomirala na Akademiji za muzičko i plesno iskustvo (AMTII) u Plovdivu, Bugarska, a 2005. godine magistrirala na istoj akademiji u klasi balet majstor, pedagog, koreograf.
Svoje radno iskustvo od najranijih godina gradi u matičnoj kompaniji NOB-a u kojoj učestvuje u svim aspektima razvoja baleta kao umetnosti, kao baletski igrač, ali i kao nastavnik, izgrađujući buduće generacije uspešnih baletskih umetnika sa kojima deli svoje znanje i iskustvo, i vodi makedonski baletski ansambl sa preciznom vizijom za razvoj ove umetničke profesije. Svojim koreografskim delima ostavlјa poseban, prepoznatlјiv pečat i kroz svoj rad unapređuje savremeni koreografski izraz. Nјene koreografije su deo repertoara NOB-a i afirmišu makedonsku baletsku scenu u regionu, uz brojna gostovanja van zemlјe.
Kao baletski umetnik, koreograf i šef baleta u NOB-u, dobitnica je brojnih nagrada kao potvrdu svog umetničkog talenta i jedinstvenog vizuelnog izraza. Član je CID – UNESCO – Međunarodnog saveta za igru, pod pokrovitelјstvom Uneska.

Master klas je namenjen učenicima osnovnih škola (uzrasta od 13 godina), srednjih baletskih škola i studentima.

 

Svi  zainteresovani se mogu prijaviti putem maila office@iui.rs sa naznakom – Master klas Olge Pango.

This site is registered on wpml.org as a development site.