22. September 2023.

LAŽLJIVAC PREMIJERNO IZVEDEN U SKC-u

LAŽLJIVAC PREMIJERNO IZVEDEN U SKC-u

 

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra Beograda, sinoć 21. septembra s početkom u 19 časova, premijerno je izvedena predstava u nastajanju Lažljivac u koreografiji i izvođenju studentkinje Mojce Majcen, alumniste Igora Kirova i Prof. Aleksandra Ilića, po motivima dramskog teksta Džeroma Kiltija Dragi moj lažljivče.

 

Reč je o istraživanju tri koreografa i savremena igrača u zrelim godinama, Mojce Majcen (Slovenija), Igora Kirova (Srbija) i Aleksandra Ilića (Srbija), koji su svoje karijere proveli na sceni kao koreografi i izvođači, ali nikada zajedno u jednom preojektu. Njima se priključio i književnik Prof. dr Miomir Petrović, koji je ujedno i koautor scenarija.

 

Istraživanje na koreografskom i igračkom planu zalazi i savremenije i složenije sfere odnosa među ljudima, pojma iskrenosti, komunikacije, mogućnosti da se uopšte razumemo u savremenom svetu. Tražeći svoj put ka iskrenosti, svesni ili polusvesni da najčešće mimikriraju i obmanjuju jedan drugog i trećeg, izvođači osvajajući prostor oko sebe osvajaju prostore svojih ličnosti tražeći iskrenost i nepatvorenost. Svako naredno izvođenje ovog projekta podrazumevaće iznalaženje drugačijih scenskih rešenja. Lažući, njih troje se vole ali i izbegavaju…

 

Tekst Prof. dr Miomir Petrović, kostime za predstavu je uradio Saša Krga, a adaptaciju muzike Ivica Stjepanović.

Projekat su podržali Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Mestna občina Celje (Slovenija).

 

Mojca Majcen i Igor Kirov su osnivači Balkan dens prodžekta (Balkan Dance Project) kojima se pridružio Aleksandar Ilić, kako bi zbližili umetnike s prostora nekadašnje Jugoslavije i Balkanskog regiona.

U ovj predstavi po prvi i poslednji put zajedno na nagovor samih sebe.

 

Fotografije Belkisa Beka Abdulovic.

This site is registered on wpml.org as a development site.