03. December 2021.

IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE MOŽIČEK

IZVEDENA PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE MOŽIČEK 

 

Na sceni Doma kulture u Velenju (Slovenija) u četvrtak 2. decembra premijerno je izvedena plesna predstava Možiček Josipa Ipavca u koreografijama profesora Aleksandra Ilića iz Srbije i Gjergji Pervazija iz Albanije, a u izvođenju igrača Balkan Dance projekta Mojce Majcen i Patricije Crnkovič iz Slovenije, Branka Mitrovića iz Bosne i Hercegovine i Jakše Filipovca iz Srbije. Pored igrača u predstavi učestvuju muzičari iz Slovenije Iztok Kocen, Zoran Bičanin, Urban Krč, Uroš Bičanin i Miha Firšt.

 

Ideja organizatora i producenata je revitalizacija starih baleta i obnova dela u obeležavanju 100. godina od smrti čuvenog slovenačkog kompozitora Josipa Ipavca.

 

Gjergji Pervazi i profesor Aleksandar Ilić trenutno su prisutni na sceni kao najuticajniji koreografi.

 

Pervazi je školovan na Univerzitetu za scenske umetnosti u Albaniji, a usavršavao se u Parizu. Osnivač je Albanskog plesnog teatra i kompanije koja podstiče savremenu igru na tim prostorima i direktor je plesnog festivala Albania Dance Meeting. Asistent je na na Univerzitetu za umetnost u Tirani na odseku za koreografiju.

 

Profesor Aleksandar Ilić je srpski baletski umetnik i koreograf, osnivač i profesor Instituta za umetničku igru. Svoje postdiplomske studije završio je na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu. Kao koreograf ostvario je veliki broj produkcija u domaćim pozorištima i regionu. Od 2019. godine na poziciji je direktora Kulturnog centra Beograda.

 

Scenografiju za predstavu je uradio Matija Kovača iz Slovenije a kostim Aleksandra Karović iz Srbije.

 

Nakon premijere predstava će biti izvedena 22. decembra u Šentjuru i 27. decembra u Celju ove godine.

 

Više o predstavi pogledajte ovde: https://www.festival-velenje.si/dogodki/12994-Mozicek

 

Fotografija Hiša kulture Celje.

This site is registered on wpml.org as a development site.