23. November 2022.

IZVEDENA PLESNA PEPELJUGA PROF. ALEKSANDRA ILIĆA U SKOPLJU

IZVEDENA PLESNA PEPELJUGA PROF. ALEKSANDRA ILIĆA U SKOPLJU

 

Na sceni Makedonske nacionalne opere i baleta u subotu 19.11.2022. je premijerno izvedena savremena plesna predstava Pepeljuga – Love is in the Air srpskog koreografa Aleksandara Ilića, u izvođenju solista i ansambla baleta ove umetničke kuće u Skoplju. Raskošne kostime, ali pripadajuće vremenu u koje je Ilić smestio radnju priče, uradila je Katarina Radošević Galić, kostimografkinja iz Hrvatske (asistentkinja kostimografkinje Angela Bogeska), scenografiju Filip Korunovski iz Makedonije, dizajn zvuka Georg Draušnik iz Hrvatske, a dizajn svetla je oblikovao Milčo Aleksandrov. Asistentkinje koreografa su Mojca Majcen iz Slovenije i Saša Evtimova, koja će tumačiti ulogu glavne Vile.

– Reč je o poznatoj bajci braće Grim koju smo smestili u savremeni koreografski ambijent. U novoj postavci u izvođenju makedonskog baleta, „Pepeljuga” je malo pomerena u odnosu na bajkoviti i ustaljeni libreto, ali u svakom delu sačuvana je originalnost i poruka ove bajke. Kada me je Olga Pango, direktorka baleta pozvala da radim predstavu, želela je da je publici predstavimo u modernijem kontekstu. Siguran sam da smo uspeli da sačuvamo karakteristike glavnih likova (Princ, Maćeha, sestre), ali i doprineli novom estetskom tumačenju bajke – kaže Aleksandar Ilić.

Radnju predstave, Ilić je smestio u nama bliži period, tačnije u sedamdesete godine prošlog veka, u vreme premijere filma Briljantin sa Džonom Travoltom i Olivijom Njutn Džon u glavnim ulogama.

– Bilo je to vreme koje najbliže opisuju stihovi pesme Bijelog dugmeta „Bitanga i princeza”, ili u našem slučaju princeze i mangupi. Kada je najveći događaj bio izlazak na školsku igranku, ili kada je jedini imperativ bilo druženje, ljubav i žvakaće gume. Prepričavajući na ovaj način radnju „Pepeljuge”, samu bajku smo približili našem vremenu, a omladini i deci, našoj glavnoj publici, ovo delo učinili interesantnijim. Na kraju nisam odstupio od originalnog sinopsisa, od muzike Prokofjeva i svega onoga što i jesu glavne karakteristike ove bajke, a to je ljubav i da će dobrota spasiti svet – poručuje Ilić.

U predstavi Pepeljuga igraju: Hristina Nakjevska (Pepeljuga), Miroslav Mitrašinović (Princ), Saša Evtimova kao glavna Vila, Marija Josifovska Ristovska tumači Maćehu, tu su i sestre Andru Kuk i Kristijan Jangos, ostale vile, žene i muškarci…

Zbog velikog interesovanja premijera dela Pepeljuga je bila rasprodata, a takođe je rasprodata i prva repriza, koja je zakazana za 25. novembar na sceni Makedonske nacionalne opere i baleta.

vest preuzeta sa sajta POLITIKA

 

Fotografija Sasho Stojanovski

This site is registered on wpml.org as a development site.