01. September 2021.

DODELOM NAGRADA I PERFORMANSOM ZAVRŠEN 58. OKTOBARSKI SALON

DODELOM NAGRADA I PERFORMANSOM ZAVRŠEN 58. OKTOBARSKI SALON

 

Direktor Kulturnog centra Beograda Prof. Aleksandar Ilić svečanim proglašenjem nagrađenih autora i performansom mlade umetnice i laureatkinje Sonje Radaković danas 22. avgusta je zatvoren 58. Oktobarski salon – Beogradsko bijenale.

Oktobarski salon ove godine održan je pod tematskim okvirom i sloganom Sanjari, koji je koncipirao italijanski par kustosa Ilarija Marota i Andrea Baćin.

Direktor Kulturnog centra Beograda Prof. Aleksandar Ilić izjavio je za medije da ni pandemija nije uzdrmala organizacioni tim, koji je na pripremi 58. Oktobarskog salona – Beogradsko bijenale radio gotovo tri godine.

Mnogo puta smo bili obeshrabreni, situacija se menjala iz dana u dan, kao i planovi, a čak dva puta je menjan izložbeni prostor, ispričao je Ilić, i naglasio da to podrazumeva i ponovno zidanje  izložbenih soba kao i promene u konceptu. Bili smo uporni jer nam je bilo značajno da se Oktobarski salon realizuje u ovako teškom periodu, jer znamo koliki je potencijal ove izložbe i šta može da ponudi gradu i region, rekao je Prof. Aleksandar Ilić, ističući da se radi o nezaobilaznoj i jednoj od najvažnijih manifestacija u Beogradu i Srbiji.

Od 25. juna do 22. avgusta ove godine, u više izlagačkih i javnih prostora širom Beograda predstavljena su 64 dela umetnika iz zemlje i inostranstva.

Stručni žiri u kome su bili umetnički direktor, likovni kritičar i kustos Žerom Sans, nezavisni kustos Tevž Logar i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Mišela Blanuša dodelili su umetnici Sonji Radaković Nagradu 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala, i to za performans Zauzeto.

Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica ‘secira’ krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole, istakao je žiri u obrazloženju odluke.

Nagradu Kulturnog centra Beograda na Oktobarskom salonu dobio je umetnik Vuk Ćosić iz Ljubljane, za video rad Otpakivanje Dišanove kutije.

This site is registered on wpml.org as a development site.