04. November 2021.

BELLA CIAO

BELLA CIAO

 

Na najvišem umjetničkom nivou IMRC kolektiv kreira predstave s profesionalnim umjetnicima i izvođačima sa i bez invaliditeta te kroz formu plesa zastupa ravnopravnost, različitost, zajedništvo i jednake mogućnosti, bez da tematizira iti jednu skupinu, već progovara na razne načine o ravnopravnosti, zajedništvu i važnosti izražavanja svake osobe na sebi svojstven način, u svoj svojoj snazi, ali i ranjivosti.

Tako je plesna predstava Bella Ciao rođena iz istraživanja raznih oblika izvedbenog zajedništva i podrške. Bella Ciao, talijanska revolucionarna pjesma, stoji u naslovu kao simbol borbe, i otpora bilo kojim opresivnim ideologijama nad slobodom tijela: opresije “ispravnih” nad onima koji se u taj kanon ne uklapaju, “jakih” nad slabijima, “savršenih” nad krhkima. „Tijela koja istražuju svoje različitosti i igraju se njima, iskreno i bez zadrške, bile su u centru našeg umjetničkog interesa. Unutar grupe sedmero plesača/izvođača, tražili smo mjesta na kojima se možemo otvoriti prema granicama svojih nesavršenosti, krhkosti i ranjivosti, kako bismo kroz njih proizveli izvedbenu snagu. Izvedba tako postaje mjesto intenzivne medijacije emocija, a izvođači nosioci ideje slobodnog pojedinca posvećenog zajedništvu. Glavno tkanje izvedbe zajednički je osjećaj za prostor i vrijeme, u suigri plesača/izvođača i muzičara, i na koncu, publike. Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. Bella Ciao predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode“, kaže koreografkinja Silvija Marchig, kojoj ovo nije prva suradnja s IMRC kolektivom.

IMRC plesni kolektiv (Inclusive Movement Research Collective – IMRC) profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, a osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom. Svojim kratkim i cjelovečernjim predstavama gostuju po brojnim plesnim i kazališnim festivalima (Dioniz festival Osijek, Tjedan suvremenog plesa, Improspekcije, Bjelovarski odjeci kazališta, Plesna mreža Hrvatske – HNK Osijek, Showcase Hrvatskog centra ITI, Inkluzivne scene – Rijeka, Antisezona 19, MSU Zagreb, Pula – PUF, EU projekt Unlimited Access – Onasis centar Atena, Night of Inclusion – Dubrovnik, Media Diversty – Skopje, EU projekt LLB – Uferstudios Berlin).

„Osim predstavama, čestim prisustvom u medijima te kontinuitetom edukacijskog programa ostvarujemo značajan utjecaj na hrvatsku kulturnu i društvenu scenu, pomičući granice umjetničkog izričaja i promovirajući principe inkluzije. Kritika nas naziva „najsugestivnijim ansamblom na domaćoj sceni“, a nagradama (Nagrada hrvatskog glumišta Slađanu Livnjaku 2016, Nagrada Pulskog festivala PUF predstavi Lemia 2019) te suradnjom s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu potvrđujemo najvišu razinu naših programa“ kaže umjetnička voditeljica kolektiva Iva Nerina Sibila.

Nastup Bella Ciao kolektiv će popratit i sa radionicom. „Pozivamo sve koji žele plesati, bez obzira na dob, plesačko iskustvo, ograničenje u pokretu ili fizičku spremnost, a koji žele dijeliti svoju maštu, istražiti i proširiti svoj pokret kroz ples, da nam se pridruže!“ – poručuju iz IMRC-a. U Zadru će se radionica održati 20. rujna od 11 do 13 sati, dok u Kninu 22. rujna od 10:30 do 12:30 sati.

Za rezervacije i pitanja kolektiv vas poziva da se slobodno obratite na e-mail adresu inkluzivni.imrc.kolektiv@gmail.com

O predstavi:
Autorica: Silvia Marchig
Su-autori i izvođači: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marijan Pajvot, Nikola Orešković, Ognjen Vučinić
Glazba: Hrvoje Klemenčić
Foto, dizajn promo materijala, tehnička podrška: Jason Mulhausen
Foto: Marko Gutić Mižimakov
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Pjesma Bella Ciao u izvedbi je Giovanne Daffini
Produkcija: HIPP / IMRC 2018.

Ostvareno u rezidenciji i uz podršku Plesnog centra TALA.
IMRC djeluje u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.
Financijska potpora gostovanju: Ministarstvo kulture RH.

This site is registered on wpml.org as a development site.