PODGORICA DOBILA BALETSKI STUDIO
Vesti

PODGORICA DOBILA BALETSKI STUDIO

 

U Podgorici je 23. decembra održana audicija za članice Baletskog studija koji će delovati u okviru Muzičkog centra Crne Gore (MCCG), a prva predstava planirana je za 29. April 2022. godine na Svetski dan igre, saopšteno je nakon audicije koju su položile osam igračica.

Audiciju je vodila Iva Bojović Petković direktorka Baletske škole Lujo Davičo u Beogradu i profesorka Instituta za umetničku igru, a članovi komisije su bili Aleksandar Ilić koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda, Isidora Damjanović poslovna direktorka MCCG, dr Jelena Jovanović Nikolić rukovodilac službe marketinga i komunikacija u MCCG i Manja Pavićević profesorka u Umjetničkoj školi za muziku i balet Vasa Pavić.

 

Audicija bila koncipirana na način tako što je u prvom delu održan baletski čas gde su članovi komisije imali priliku da vide predispozicije kandidatkinja, ocene njihovu sceničnost, muzikalnost i pamćenje vežbi, dok je u drugom delu ocenjivan slobodniji izraz u okviru improvizacije savremene igre. Kada se uspostvlja i započinje rad novog plesnog ansambla, uvek tu odstupamo od jedinstvenog sistema ocenjivanja. Potrebno je pronaći ujednačenost i ravnotežu, što je važno za jedan ansambl, da vidimo kako funkcioniše zajedno, da vidimo energiju koja se stvara između devojaka koje su na audiciji, izjavio je poznati srpski baletski umetnik Aleksandar Ilić.

 

Poslovna direktorica MCCG, mr Isidora Damjanović, rekla je da su se u tokom audicije za izbor članova ansambla baletskog studija vodili kriterijumima koje su odredili članovi komisije koji su dokazani profesionalci u svetu baletske umetnosti.

Kako je najavljeno iz MCCG dugo se čekalo na stvaranje profesionalnog baletskog ansambla u Crnoj Gori, a sada konačno diplomirane balerine i baletski igrači imaju priliku da se razvijaju i rade u svojoj profesiji.

Prva premijera biće izvedena 29. aprila 2022. godine na Svetski dan igre, saopštili su organizatori.

 

Fotografije arhiva MCCG.