Festival Sola

Internacionalni festival solo koreografija, performansa i fotografije Festival Sola (Internacionalni festival solo koreografija, performansa i fotografije) je prvi ovakav festival koji će se održati u našoj zemlji , u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru u Beogradu. Festival će se realizovati u maju mesecu 2021 u trajanju do pet dana, sa idejom da postane redovni godišnji festival.

Zašto festival sola , posebno u situaciji kada već postoji Beogradski festival igre, Festival monodrame i pantomime u Zemunu i mnogi drugi festivali?

Ovaj festival će ponuditi prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme , koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo.

Proces kreiranja solo plesne predstave ili performansa , koji kao što i ime govori , podrazumeva da je na sceni samo jedan izvođač, sadrži duboko individualno istraživanje s jedne strane i sposobnost ogoljavanja i stavljanja u stanje ranjivosti s druge strane, kako izvođača tako i publike.Ovakav festival slavi uzbudljivu mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune. Pojedinačni glas, solo instrument, telo,ima kapacitet da kreira vidljiv i glasan gest, često sa većim efektom nego grupni rad.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija, su najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni, te bi ovakav jedan festival stavio i našu zemlju i grad u istu ravan sa dešavanjima u svetu.

decan-img

Situacija u kojoj jedna visoko obrazovna ustanova u oblasti umetničkog plesa i njegovih formi-Institut za umetničku igru u Beogradu jeste glavni pokretač i nosilac ovog festivala, daje sjajne mogućnosti našim mladim umetnicima i studentima, da se povežu sa svetskim primerima i da uče od najboljih . Na taj način se obezbeđuje kontinuitet u edukaciji i profesionalnom bavljenju u ovim oblastima a takođe se i kreira situacija u kojoj naši mladi ljudi neće morati da napuštaju zemlju da bi radili svoju umetnost. S druge strane, našoj publici će se dati mogućnost da vide ono što je najmodernije i najzanimljivije u ovim oblastima.

Festival će tokom svog trajanja predstaviti solo radove iz oblasti plesa i performansa, izložbe fotografija sa adekvatnom temom, organizovaće niz stručnih radionica, razgovora i okruglih stolova, kao i filmskih projekcija.

This site is registered on wpml.org as a development site.