Centar za kognitivna istraživanja umetničke igre

Centar za kognitivna istraživanja umetničke igre je prvi centar u zemlji i regionu koji ima za cilj da istražuje umetničku igru (balet, narodna igra, savremena i moderna igra) kao individualno i kolektivno izvođenje, njenu percepciju, njeno stvaranje, kao i odnos muzike i umetničke igre.

Ideja i potreba za osnivanjem centra za kognitivna istraživanja umetničke igre proizašla je na osnovu dugogodišnjeg teorijskog i praktičnog istraživanja odnosa muzike i umetničke igre. Najpre, istraživanje na polju učenja, izvođenja ali i na proces pamćenja umetničke igre. Promatrajući o pokretu u umetničkoj igri, u istraživački fokus se postavlja igrač i njegova sposobnost da „rukovodi“ potencijalno bezbrojnim pokretima, što podrazumeva izuzetnu tačnost u izvođenju pokreta, kompleksnost i koordiniciju pokreta. Učenje umetničke igre sa teorijske i praktične strane ne uključuje samo fizičke sposobnosti igrača, već i široko područje kognitivnih veština koje se odnose na kontrolu tela u fizičkim sredinama. Izgradnjom mreže kognitivnih sistema, igrač formira svoju mentalnu predstavu, igračko znanje i ekspertizu u određenoj igračkoj praksi.

U centrima širom sveta koji su okrenuti ovakvim i sličnim istraživanjima, već decenijama unazad se ispituje odnos muzike i umetničke igre u oblasti kognitivnih nauka. Jedna od osnovnih ideja centra za kognitivna istraživanja umetničke igre jeste da putem interdisciplinarnih naučnih metoda istražuje koncepte učenja, pamćenja i izvođenja umetničke igre. Takvim pristupom želimo da stvorimo novo plodonosno i inovativno područje u pristupu i promatranju umetničke igre na teritoriji Srbije, i na taj način pružimo mogućnost umrežavanja sa priznatim naučnim centrima i institutima u ovoj oblasti.

decan-img

Linkovi:

https://www.westernsydney.edu.au/marcs/our_research/brain_sciences
https://morselifefoundation.org/music-and-memory/
https://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain/dancing-and-brain

Naš tim:
Maja Krasin Matić – rukovodilac centra za kognitivna istraživanja umetničke igre; profesor na Insitutu za umetničku igru.
Milica Popović Stijačić – saradnik centra za kognitivna istraživanja umetničke igre;
Prof. dr Sanja Mandarić – saradnik centra za kognitivna istraživanja umetničke igre;

This site is registered on wpml.org as a development site.