DIREKTORKA GALERIJE SAVA ŠUMANOVIĆ U POSETI INSTITUTU

Direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida Vesna Burojević posetila je Institut za umetničku igru u nedelju 25. oktobra ove godine.

U saradnji Galerija slika „Sava Šumanović“ i Institutom za umetničku igru a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i sponzorstvo vinarije 3. oktobra 2015. godine je izveden projekat Igra Save Šumanovića – Beračice.

Rukovodioci projekta su bili prof.  Aleksandar Ilić i prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović, u konsultaciji sa Vesnom Burojević, istoričarkom umetnosti i direktorkom galerije Sava Šumanović. Predstava-performans je izvedena u nekoliko različitih prostora Instituta za umetničku igru i ispred originalnog dela Triptih u prostoru Galerije slika u Šidu.

Projekat je osmišljen kao spoj tradicionalnog i savremenog, novog i drugačijeg komuniciranja sa delom Save Šumanovića, izvođački deo je referenca na kapitalno, poslednje delo Save Šumanovića Beračice, za koje se dugo nije znalo da je deo Triptiha. Cilj projekta je da se čuveni vizionarski triptih Beračice grožđa posmatra kao polazište za istraživanje u savremenim izvođačkim umetnostima.

Koreografi koji su radili na projektu su: Ivana Ljujić (pedagog savremene igre, koreograf i student druge godine Instituta za umetniču igru), Đurđija Jelenković (student prve godine IUI), Jelena Sabljić (student prve godine IUI), Jelena Stoisavljvić i Tiha Celinšek (studenti druge godine IUI), Maciej Kuzminski (Maciej Kuzminsky – pedagog savremene igre i koreograf), Saša Etimova (solista Baleta makedonskog teatra i koreograf, student druge godine IUI) i Aleksandar Ilić (koreograf i profesor audio vizuelnih umetnosti IUI).

Galerija slika „Sava Šumanović“ iz Šida predstavlja legat Save Šumanovića koji je smešten u porodičnu kuću Šumanovića. Umetnički fond Galerije u Šidu broji 417 dela, od toga 350 slika urađenih tehnikom ulja na platnu i 67 skica u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera). Najveći broj slika pripada poslednjem stvaralačkom periodu (šidskom), naslikane su u Šidu tokom poslednje decenije slikarevog života.