JUBILARNI 20. MEĐUNARODNI FESTIVAL DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM

Prof. Aleksandar Ilić i fra Ilija Alandžak župnik župe Svetog Ante Padovanskog večeras 11. oktobra su svečano otvorili jubilarno 20. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum u katedrali Blažene Djevice Marije a koji će se realizovati od 11. do 18. oktobra ove godine.

Nakon odlaganja tradicionalno zakakazanog datuma publika je u prilici da uživa u dinamičnom programu neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa pisanom za orgulje, a ove godine će biti predstavljeni orguljaši u čijim koncertima smo više puta tokom proteklih 20 godina uživali poput Dalibora Miklavčiča, Pavela Kohouta, Lane Jelenković, Milice Sabljić i Branke Đorđević, s posebnim naglaskom na koncert za najmlađu publiku koji će ove godine izvesti Višnja Dimitrijević.

Tokom 20 godina predanog rada, kako organizatora, domaćih orguljaša i stručnjaka u oblasti, tako i eminentnih izvođača i pedagoga iz inostranstva, Festival DANI ORGULJA– DIES ORGANORUM je postao značajna i relevantna muzička manifestacija u zemlji i region.

Od osnivanja do danas u okviru festivala je održano 126 koncerata, a muzički život Beograda su obogatili orguljaši i orguljašice iz Francuske, Engleske, Austrije, Italije, Luksemburga, Danske, Slovenije, Švedske, Norveške, Češke, Belgije, Holandije, Španije, Japana, Republike Koreje, Slovačke, Hrvatske, Azerbejdžana, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nemačke i Mađarske.

U Svečanom programu otvaranja je nastupio Dalibor Miklavčič iz Slovenije uz hor festivala Vox Organalis.

Prof. Ilić se zahvalio Gradu Beogradu i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na podršci, kao i nadbiskupu Stanislavu Hočevaru koji je omogućio da se uprkos obimnim radovima na rekonstrukciji, u Katedrali na Neimaru održe kvalitetni koncerti orgulja.