URUČENA SPECIJALNA POHVALA VLADIMIRU ČUBRILU

Na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta 30. septembra ove godine nakon izvedenih diplomskih predstava odseka savremena igra, uručena je Specijalna pohvala Terpsihora Vladimiru Čubrilu studentu druge godine master akademskih studija i saradniku u nastavi.

Prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, koje je pre devet godina ustanovilo Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije na inicijativu Prof. Aleksandra Ilića, u 2020. godini, ovim priznanjem podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, nažalost naglo prekinute pandemijom koja je sve, pa i umetnike, zaustavila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. Dok su naši igrači naglo izmešteni iz pozorišnih i baletskih sala, dok vežbaju u vlastitim domovima, u malim i nedovoljno prostranim prostorima za igru, aktuelna situacija nam je privremeno odložila dan dodeljivanja nagrade i pohvale Terpsihora uživo, ali ne i kontinuitet tih priznanja.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora dodeljuje se u 2020. godini, deveti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Specijalnu pohvalu Vladimiru Čubrilu je uručila predsednica žirija dr Vera Obradović, redovni prof. Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i koreografkinja koja je delovala u sastavu sa kolegama mr Nelom Antonović, koreografkinjom, osnivačicom i direktorkom Mimart teatra i Milanom Rusom, prvakom Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Instituta za umetničku igru.