Obeležen Dan znakovnih jezika i Međunarodna nedelja gluvih

Kulturni centar Beograda, u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda (GOGB), Asocijacijom tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), Savezom gluvih i nagluvih Srbije (SGNS) kao i Evropskim forumom tumača za znakovni jezik (EFSLI), u sredu 23. septembra, od 10 časova, ispred svojih prostorija u Knez Mihailovoj ulici, predstaviće javnosti Međunarodni dan znakovnih jezika, kroz prigodan program, koji je prilagođen ovoj grupi osoba sa invaliditetom.

Profesor Aleksandar Ilić direktor kulturnog centra Beograd izjavio je da je ovaj događaj upriličen kako bi se podigla svest o važnosti upotrebe znakovnog jezika kao preduslov za punopravno ostvarivanje ljudskih prava osoba koje imaju ovaj hendikep.

Ova proslava je uvod u Međunarodnu nedelju gluvih koja se u čitavom svetu obeležava poslednje nedelje septembra.

Preko 72 miliona gluvih ljudi na svetu koristi više od 300 različitih znakovnih jezika. Na Međunarodni dan znakovnog jezika slavimo lepotu i značaj srpskog znakovnog jezika, poniklog iz kulturne zajednice gluvih u Srbiji, kaže direktor Kulturnog centra Beograd Aleksandar Ilić i dodaje da program koji je upriličen u njihovu čast ima za cilj da ukaže na barijere  u komunikaciji sa kojima se svakodnevno susreću ali i na uspehe i dostignuća koja ostvaruju.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević kaže da Beograd već petu godinu za redom sprovodi veliki projekat pod nazivom „Grad bez barijera“. Ona ističe da je na taj način grad učinjen funkcionalnim za osobe sa invaliditetom.

Gluve i nagluve osobe se svakog dana suočavaju sa brojnim izazovima, pa bi poznavanje znakovnog jezika većeg broja ljudi, njima znatno olakšalo život. Kako bi se gluve osobe uspešno uključile u društvo osim načina komunikacije koji je vrlo bitan neophodno je poznavati i njihov način funkcionisanja u zajednici i porodici.