ODRŽAN VEBINAR ZA SLUŠAOCE IZ 59 ZEMALJA

Prvi vebinar koji je pratilo preko 250 slušalaca iz 59 zemalja širom sveta tokom dva dana, organizovan je u saradnji Institut za umetničku igru sa Francuskim institutom u Srbiji i  regionalnim programom za izvođačke umetnosti Teatroskop, koji je vodio francuski igrač, koreograf, predavač i specijalista Laban kinetografije Rafael Koten (Raphaël Cottin) na temu Zapisivanje plesa i analiza pokreta:predstavljanje sistema Rudolfa Labana (1879-1958.).

Predavanja su organizovana 8. i 9. juna koja su bila podeljena u dve sesije, prvog dana istorijsko istraživanje i uvod u Laban sistem, a drugog dana Kinetografija (notacija pokreta i osnovni principi) uz metodske predloške i prezentaciju.

Prof. Aleksandar Ilić na početku vebinara je predstavio i zahvalio se Atašeu za kulturu Katrin Fodri koja je bila idejni tvorac ovog značajnog predavanja i Francuskom institutu u Srbiji.

Vebinar je za polaznike bio besplatan a održan je na engleskom jeziku. Snimak predavanja će biti dostupan i nakon predavanja na zvaničnim sajtovima Francuskog Instituta u Srbiji i Instituta za umetničku igru. Tehnička podrška tokom dvodnevne sesije bile su Jelena Ilić iz Instituta za umetničku igru i Tanja Gavrilović iz Tetroskopa.

Teatroskop je program koji je pokrenuo Francuski institut, Ministarstvo za kulturu Republike Francuske i Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Republike Francuske, u cilju unapređenja saradnje između Francuske i Jugoistočne Evrope u domenu izvođačkih umetnosti u njihovim najsavremenijim i najsmelijim formama.

Ovaj program je otvoren za razne forme izvođačkih umetnosti: pozorište, ples, cirkus, marionete, ulični nastupi i performansi, a obuhvata trinaest zemalja Jugoistočne Evrope. Upravljanje programom je povereno Francuskom institutu u Srbiji, koji ovu misiju obavlja blisko sarađujući sa drugim Francuskim institutima u regionu.