ONLINE PREDSTAVA ALISA U KOREOGRAFIJI PROF. ALEKSANDRA ILIĆA

Narodno pozorište u Sarajevu (BiH) emitovaće 9. maja ove godine s početkom u 19.30 časova balet Alisa u zemlji čuda u koreografiji Prof. Aleksandra Ilića na muziku Darje Janošević na Youtube kanalu tog pozorišta. Reprizu baleta možete pogledati u nedelju 10. maja u 13.00 časova.

Balet Alisa u zemlji čuda premijerno je izveden 30. maja 2017. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu. U glavnim ulogama nastupaju: Tamara Ljubičić – Alisa, Boris Vidaković, Jovana Milosavljević, Adnan Đindo, Albina Huskić, Goran Staniškovski, Evgeny Gaponko, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmangić, Admir Kalkan, Dajana Zilić, Ervis Koceku, Til Čmančanin i dr.

O radu na predstavi s ansamblom baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu Prof. Ilić kaže:

…odlučujući se da u govor tela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Luis Kerol svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vešti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vešto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuvarica, Kraljica, Lažna kornjača… a pre svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta. 

Divna neverovatna bajka, naizgled… A kada veliki majstor manipulacije razmrsi konce postaje jasno da ništa nije slučajno i izmišljeno već je odenuto u drugo životno ruho s namerom ne samo da zabavi nego i poruči: tražite hrabro, uporno i neprestano zapitano i naći ćete svoj zlatni ključ za čudesni vrt života, i maštajte, to je snaga večne mladosti.

Ovo su neki od razloga da se upustim u rizičan poduhvat prevođenja, koreografskim jezikom i igrom tela, tog najmoćnijeg instrumenta simfonije života, ovu bajku za decu i odrasle koji su u sebi sačuvali dečiju radoznalost i verovanje da je sve moguće ako je želja jaka.

Verujte u snove, maštajte a pre svega živite, to je skrivena ideja ove igrarije za decu i odrasle, poručuje Prof. Aleksandar Ilić.

Kostim Neira Sinanbašić i Melisa Musić, scenografija Vedran Hrustanović, asistent koreografa Katarina Stojković.