ČASOVI KLASIČNOG BALETA NA TELEVIZIJI KOSOVO I METOHIJA

Radio televizija Kosovo i Metohija u dogovoru sa Školom baleta pri Domu kulture u Gračanici od ove subote emituje online časove klasičnog baleta na svom programu, koje vodi Nikola Korać student Instituta za umetničku igru.

Škola baleta u Gračanici koju pohađa blizu 90 malih balerina sa centralnog Kosova obustavila je rad u prostorijama Doma kulture zbog vanrednih mera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Kako bi polaznice škole ostale u formi, nastavnik Nikola Korać i Dom kultura Gračanica su za svoje polaznice organizovali online časove. Male balerine su do sada časove pratile preko računara ili mobilnih telefona.

Uz podršku Radio televizije Kosovo i Metohija učenice Škole baleta moći će svake subote u 18.00 časova da prate nastavu časova baleta na toj televiziji.

Kako nas je sve prekinula i paralisala ova pandemija virusa, znajući situaciju i na Kosovu i u Gračanici gde držim časove u Školi baleta, znajući da su deci trenutno onemogućene skoro sve aktivnosti koje su do sada imali, i muzička škola, i časovi jezika i dr, nisam želeo da moje balerine ostanu bez časova baleta, iako nas je zadesilo sve u pripremi završnog koncerta. Želeo sam da nastavimo rad, ali u vidu lekcija “na daljinu” koje samostalno pripremam za svaku grupu od 3 do 15 godina. Lekcije su identične kao čas, samo što nisam prisutan uživo. Svake subote imaju nov materijal za vežbanje kako bi ostale u formi, a pre svega da ne razmišljaju o stanju koje nas je zadesilo, naveo je Nikola Korać za RTV Kim.

Korać kaže da Škola baleta i Dom kulture u Gračanici nisu želeli da zaborave ni balerine iz Baletskog studija u Šilovu, pa će i tamošnje polaznice, njih 33, pratiti časove putem lokalne televizije Puls.

Škola baleta, koja radi pri Domu kulture Gračanica, osnovana je 2018. godine u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, a podržana je od Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije.