PREDSTAVLJAMO VAM PEDAGOGE VI SUMMER DANCE CAMP VRANJE 2020.

Institut za umetničku igru iz Beograda organizovaće (šesti po redu) Međunarodni letnji seminar za umetničku igru u Vranju SUMMER DANCE CAMP VRANJE 2020.

Predavanja će držati balet majstor Bahram M. Juldašev (Rusija), baletska umetnica i pedagog klasičnog baleta Milica Bezmarević (Srbija), koreograf i pedagog savremene igre Lorand Zaychar (Mađarska), koreograf i pedagog savremene igre Urša Rupnik (Slovenija), asistenti Vladimir Čubrilo i Mila Stijak i korepetitor Ana Spremić (Srbija).

Letnji seminar u Vranju trajaće 10 dana i obuhvata oblasti klasičnog baleta i savremene igre, kojim će rukovoditi značajni stručnjaci iz ovih umetničkih oblasti. Rezultati postignuti tokom rada biće javno prikazani na Gala koncertu 10. jula u Narodnom pozorištu u Vranju.

Polaznici seminara biće smešteni u Domu učenika srednjih škola u Vranju, gde su im obezbeđena tri obroka, besplatan internet, teretana i drugi sportsko rekreativni programi.

Seminar će trajati deset dana od 1. do 10. jula 2020. godine i održavaće se u Vranju.

Polazak iz Beograda je 1. jula u 09.00 časova ispred Instituta za umetničku igru, Bulevar vojvode Mišića 43, Beograd.

Letnji seminar za umetničku igru u Vranju namenjen je učenicima osnovnih i srednjih baletskih škola, plesnim školama i klubovima, studentima Instituta za umetničku igru i profesionalcima s područja Srbije i regiona.

Prijavljivanje putem E-maila: teodora.zivkovic@iui.rs

Prijava treba da sadrži:

  • Ime i prezime;
  • klasičan balet ili savremena igra;
  • JMBG;
  • Datum rođenja
  • Škola koju pohađa učenik;
  • Mobilni telefon i mail (lični ili od roditelja).

Cena seminara je 200 evra za učenike iz Srbije (Studenti Instituta imaju popust od 25%), 300 evra za učenike iz regiona.

U cenu je uključen prevoz iz Beograda, pansion (tri obroka), smeštaj, izleti, kao i završni Gala koncert u kome će učestvovati svi polaznici.

Uplata se vrši isključivo putem računa (srednji kurs na dan uplate) do 14. juna 2020. godine.

Primer uplatnice:

Uplatnica letnji kamp Vranje 2019.

Rok za prijave je 8. jun 2020.

Više informacija možte da dobijete pozivom telefona studentske službe Instituta za umetničku igru (011) 41 40 421 svakog dana od 09.00 do 17.00 ili putem mail-a: institutzaumetnickuigru@gmail.com

 

Nastavni kadar – klasičan balet i repertoar

Bahram Maripovič Juldašev

Rođen i školovan u Taškentu gde je završio koreografsko umetničku školu.
Dalje školovanje je nastavio u Moskvi u Ruskoj Akademiji klasične igre, Školi Boljšoj teatra i na Konzervatorijumu N. A. Rimski Korsakov u Petrovgradu. Posle specijalizacije na Fakultetu za koreografiju u Rusiji dobio je zvanje balet majstora.

Zavidnu solističku karijeru ostvario je igrajući glavne role klasičnog i neoklasičnog baleta u mnogim u svetu poznatim teatrima (Pozorište u Varšavi, Istanbulu, Taškentu, Petrovgradu), i na brojnim gostovanjima (Južna Amerika, Grčka, Holandija, Engleska, Škotska, Irska…).

Kao pedagog i balet majstor radio je u Antverpenu, Novom Sadu, Beču i po pozivu od 2002. do 2004. godine u Beogradu.

Od 2005. je profesor igre po pozivu na Konzervatorijumu u Bratislavi.

U Narodnom pozorištu u Beogradu delovao je kao gostujući pedagog baleta i balet majstor od 2002. do 2004. godine.

Od 2014. godine je vanredni profesor Instituta za umetničku igru odsek klasičan balet, repertoar klasičnog baleta i metodologija.

Nastavni kadar – savremena igra i repertoar

Lorand Zahar

Lorand Zahar je rođen u Budimpešti. Diplomirao je 1989. godine na Talentum Hungarian Music and Folkdance Academy. Po završetku studija pridružuje se Plesnoj kompaniji u Budimpešti, koja je bila Mađarska folklorna kompanija. Proveo je osam godina u Budimpešti. Kasnije je radio u Holandiji sa Djazzex dance company i Danceworks Roterdam. Po završetku plesne karijere fokus stavlja na koreografisanje i pedagogiju. Koreografisao je za Budapest dance theatre, Inversedance – Fodor Zoltan company, Central Europe Dance Theatre, PR-Evolution , BalletJazz Art, Codarts Roterdam Dance Academy, Zürcher Hochschule der Künste , BaDora Dance Company, Ballet Debrecen i Ballet Pecs i dr.
Kao profesor savremene igre često gostuje na evropskim i azijskim akademijama i plesnim kompanijama.

Urša Rupnik – savremena igra i koreografija

Urša Rupnik, diplomirala je Savremenu igru i koreografiju i Studije kulture. Sarađivala sa Rosanom Hribar, Gregor Luštekom, Matjaž Faričem, Mašom Kagao Knez i drugima.

Kao član Baletskog ansambla Benko – Jamnikar – Križič – Rupnik ostvaruje veliki broj plesnih projekata. U saradnji s Lizom Šimenc ostvarila projekat Meduza (Medusa), koji je predstavljen publici u Beogradu, Berlinu, Ljubljani i Tubingenu.
Tokom poslednjih godina asistira američkom plesaču, koreografu i pedagogu DŽo Alegadu, od 2011. godine sarađuje s Međunarodnim plesnim festivalom Impulstanc iz Beča, a kao plesač bila je angažovana u okviru plesne kompanije Džolegado plesnoj kompaniji.

U svojoj praksi koristi Alegado jezik pokreta (Alegado Movement Language), koji karakteriše upotreba ruku kao inspiracije i inicijatora jezika pokreta koji istražuje povezivanje s unutrašnjom energijom tela i projekcijom energije ka spolja.
Umetnički je direktor Studio of Free Dance Style’s Company u Ljubljani. Kao koreograf i predavač, sarađuje sa Univerzitetom u Ljubljani – Fakultetom za obrazovanje, Konzervatorijumom za muziku i balet Ljubljana, Fakultetom za balet, Alma Mater Europaea – Akademijom za ples Ljubljana i stalni je predavač Instituta za umetničku igru u Beogradu.

 


Ana Spremić – korepetitor

 

Pijanistkinja Ana Spremić (1993) osnovne akademske studije klavira je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi dr um. Vladimira Cvijića, u čijoj klasi nastavlja i master akademske studije.

Kao aktivan učesnik majstorskih kurseva, usavršavala se kod istaknutih pijanista i pedagoga: prof. dr Arbo Valdma (Keln), Đorđe Milojković (Ženeva), Svetlana Bogino i Vladimir Ogarkov (Novi Sad), Jokut Mihailović (Beograd), Lidija Bizjak (Pariz), Marina Horak (LJubljana) i Rita Kinka (Novi Sad). Na osnovu postignutih uspeha na priznatim republičkim i međunarodnim takmičenjima bila je dobitnik nagrade iz Fonda za mlade talente „Dositeja“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, od 2009. do 2012. godine. Zajedno sa dvadesetak uspešnih mladih umetnika deo je organizacije „Kulturni element“, sa kojom je do sada imala razne kulturne i humanitarne aktivnosti. Član je ansambla „Muzički svodovi“ sa kojim je učestvovala u brojnim performansima i drugim kulturnim projektima ostvarenim u saradnji sa Muzejem grada Beograda. Premijerno je izvodila dela mladih srpskih autora, a imala je priliku da svira i na festivalima savremene muzike KoMA i „Lasciar vibrare“. Neka od ovih izvođenja emitovali su Soundart Radio u Velikoj Britaniji, Ellensburg Community Radio (ECR) – Vašington, Radio Beograd 2 i Radio Beograd 3. Trenutno radi kao klavirski saradnik na predmetima Klasičan balet i Repertoar klasičnog baleta na Institutu za umetničku igru u Beogradu.

Dom učenika srednjih škola

Dom je namenski građen za potrebe smeštaja i ishrane učenika. Raspolaže s dve zgrade, od kojih u prvoj ima 60 četvorokrevetnih soba za smeštaj 160 učenika i 60 studenata; na svakom spratu je po 20 soba; na 5 soba po jedan sanitarni čvor.
Polaznicima seminara dostupna je TV sala i prostorija za kulturno zabavni život, kabineti za istraživanje, biblioteka i prostorije za prezentaciju radova. U drugoj zgradi u savremeno opremljenoj kuhinji pripremaju se obroci, mesta u trpezariji ima za 500 korisnika.

Biblioteka ima više od 2.000 naslova i 4.500 knjiga koje su grupisane po oblastima. Dom nema sportske terene za rekreaciju, ali se koristi sportska hala i tereni koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Baletska sala

Dom ima salu namenjenu za rekreaciju u kojoj se održava letnji seminar. Institut za umetničku igru je opremio salu baletskim podom, ogledalima i štapovima.
Učenicima je dostupan prostor u prirodi u kome će se odvijati dodatne aktivnosti.
Za dodatane aktivnosti polaznicima je na raspolaganju otvoren prostor u sastavu doma.

Završna predstava, Gala koncert lenjeg seminara održaće se u Narodnom pozorištu u Vranju. Završni koncert biće održan 10. jula s početkom u 19.00 časova. Ulaz je slobodan.

Projekat je podržan od strane gradonačelnika dr. spec. Slobodana Milenkovića, Uprave grada Vranje, Doma Vojske u Vranju, Doma učenika srednjih škola u Vranju, fakulteta za inženjerski menadžemnt u Vranju i Collegium Hungaricum u Beogradu.