POVRATAK STUDENATA SCENSKE NARODNE IGRE SA FESTIVALA IZ EGIPTA

Studenti Odseka za scensku narodnu igru i muziku beogradskog Instituta za umetničku igru doputovali su danas (24. februara) iz Egipta sa gostovanja 7. međunarodnog festivala folklorne umetnosti koji se održavao od 14. do 24. februara ove godine u Asuanu, Egipat.

Na pomenutom festivalu studenti su izveli program koji je obuhvatio narodne igre, pesme i melodije iz centralne Srbije, Vojvodine i jugoistočne Srbije.

Osim predstavnika iz Srbije, na festivalu programe su izveli predstavnici Rusije, Maroka, Meksika, Bugarske, Sudana, Šri Lanke, Palestine, Poljske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Grčke, Alžira, Rumunije i domaćina Egipta.

Program Instituta za umetničku igru izveden je na otvorenoj sceni na obali Nila u Asuanu i sceni ispred hrama posvećenom Ramzesu II u Abu Simbelu.  Osim pomenute dve scene, program je prikazan u Kulturnom centru u Asuanu i Centru Nubijske zajednice.

Institut za umetničku igru predstavljali su student i muzičari Ljesar Tamara, Kostić Boban, Antić Nevena, Velebit Nikola, Đorđević Mia, Maksimović Tijana, Radonjić Jovan, Janković Andrija, Stepić Aleksandar, Bronja Katarina pod rukovodstvom Velimira Agovskog.

Institut za umetničku igru se zahvaljuje Ministarstvu kulture Egipta, Ambasadi Egipta u Srbiji i specijalnoj podršci Nj. E. Ambasadora Arapske Republike Egipta, gospodina Amr Aljowaily.