PROF. DR VESNA BAJIĆ STOJILJKOVIĆ U SARAJEVU

Na poziv Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno – umjetničkog stvaralaštva Bosne i Hercegovine Bašlija iz Sarajeva, prof. dr Vesna Bajić Stojiljković održala je dvočasovno predavanje na četvrtom seminaru za igrače i umetničke rukovodioce folklornih ansambala u kulturno – umetničkim društvima u BiH i dijaspori.

Seminaru svake godine prisustvuje preko 100 polaznika, što ga čini najmasovnijim u našem regionu.

Predavanje prof. dr Vesne Bajić Stojiljković bilo je usmereno u oblast scenskog stvaralaštva, posebno na koreografiju narodne igre autora s područja Bosne i Hercegovine, kao i na problematiku obrade narodnih igara i pesama za scensko prikazivanje.

Moja saradnja sa Udruženjem UTIKUS Bašlija traje već tri godine, a zahvaljujući iskusnim organizatorima, kvalitetnim i brojnim praktičnim i teorijskim predavanjima, ali i posebnim konceptom, ovaj seminar postaje jedan od najznačajnijih u regionu. Seoska i gradska tradicija sva tri naroda BiH polaznicima seminara se predstavljaju putem praktičnih i teorijskih predavanja o tradicionalnoj narodnoj igri i pesmi, narodnoj nošnji, dečjem stvaralaštvu i scenskom stvaralaštvu kao autorskom i umetničkom izrazu koji se u sferi amaterskih i profesionalnih folklornih ansambala neguje još od sredine prošlog veka, rekla je prof. dr Vesna Bajić Stojiljković koja je brojne učesnike seminara pozdravila ispred Instituta za umetničku igru iz Beograda.

Više o događaju pogledajte OVDE.