PREMIJERA PLESNE PREDSTAVE MARKO

Na Velikoj sceni Aleksandar Popović Teatra Vuk 14. februara s početkom u 20.00 časova, premijerno će biti izvedena savremena plesna predstava MARKO u koreografiji Nikole Pavlovića na muziku Ane Krstajić, pod mentorstvom i u režiji doc. Aleksandra Nikolića.

Plesna predstava Marko istražuje odnose između mužjaka i ženki u mačoističkom svetu koji smo nasledili od naših balkanskih predaka. Kao tekstualni predložak koristi se narodna epska pesma Marko Kraljević i Vila. Tabu je i izazov reinterpretirati nacionalno nasleđe na kojem cela naša zajednica gradi svoj rodni i polni identitet. Ipak anonimni/kolektivni narodni pevač nudi mnogo više materijala od apoteze navodno prirodne i konstruktivne mužjačke dominacije i ženkine submisivnosti. Predstava pruža katalog muško – ženskih odnosa konstruisanih oko pojmova kao što su moć, nadmoć, predator, plen, žrtva, zamka, mimikrija, lov, pokoravanje, predaja, seksualnost, iščekivanje… Ovi odnosi i pojmovi se pred gledaocem pokazuju u novom svetlu. Neočekivaim sledom i neočekivanim preokretima priča o “kraljevićima” i “vilama” posmatrača vodi u zbunjujuće predele seksualnosti i seksualne borbe među polovima. Zadire se duboko u srž međuljudskih odnosa u kojima se koprcamo danas i ovde, u kojima se ne osećamo poštovano ili se ne osećamo pošteno. Arhaični odnosi ne mogu da se apliciraju na savremene članove zajednice, ipak zbog sopstvene nesigurnosti nismo spremni da prihvatimo nove. Da li naš mentalitet/zajednica glorifikuje arhaične mačoističke odnose zato što oni drže zajednicu na okupu ili slabosti našeg mentaliteta/zajednice i dalje drže samu zajednicu u kavezu mačoističkih odnosa?

Autor projekta MARKO – savremena plesna predstava je Ana Krstajic, jedna od najistaknutijih mladih kompozitora u Srbiji. Njena muzika se izvodila u regionu kao i u Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Grčkoj, Velikoj Britaniji i u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon završenih osnovnih i master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Isidore Žebeljan, kao i master studija na renomiranom Berkli Muzičkom Koledžu (Berklee College of Music, Master of Music in Scoring for FIlm, TV and Video Games 2018), aktivno se bavi komponovanjem klasične i primenjene muzike u Srbiji i u inostranstvu. Tokom poslednjih godinu dana Anin rad se mogao čuti na projektima kao što su TV serije Besa (Prva Srpska TV) i Žmurke (RTS 1), kratki filmovi Pokoravanje (Srbija), 3 Years 1 Night (Poljska), igrani film Heroji (Srbija), dokumentarni filmovi KREKA (Srbija) i Hooked On (Kina, Srbija) pozorišna predstava Vrteška (Boško Buha) i drugim. Trenutno radi kao Lead Composer u studiju Devotion Studios na video igri Heroic kompanije Nordeus i kao asistent kompozitora u muzičkom studiju Sonic Tree u oblasti industrija filma, TV serija i advertising-a.

Predstavu izvode: Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Jovana Grujić, Bisera Dimčeva, Sandra Milošević, Tijana Koprivica, Katarina Bućić, Ljubica Nešić, Luka Stojković i Vanja Halupa.

Muziku izvodi Jana Rančić – vokalna interpretacija i gudačkog orkestra Ensemble Metamorphosis pod vođstvom Saše Mirković, orkestrom diriguje Ivan Markovich.

Kostim Igor Jagych, repetitor Mila Stijak, organizator Ana Spremić.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Instituta za umetničku igru, Gradskog Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Srbija stvara/Serbia Creates.

Besplatne ulaznice možete preuzeti u Novom prostoru Instituta za umetničku igru ili na biletarnici Teatra Vuk.