PREMIJERNO IZVEDENA BALETSKA PREDSTAVA ŠKOLE BALETA U GRAČANICI

Baletska škola u Gračanici premijerno je izvedela prvu baletsku dečiju predstavu Fabrika lutaka u koreografiji i režiji Nikole Koraća – studenta prve godine Odseka baletska pedagogija Instituta za umetničku igru.

Ovacijama publike i gromoglasnim aplauzom nagrađene su mlade balerine, koje su bez imalo treme, prezicnim uvežbanim koracima i lepršavim gracioznim pokretima oduševile prisutne.

U velikoj sali Doma kulture u Gračanici tražilo se mesto više za prvu baletsku predstavu koja se na centralnom Kosovu izvodi posle rata 1999. godine.

Baletsku predstavu Fabrika lutaka u tri slike izvode učenice uzrasta od 3 do 14 godina uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Instituta za umetničku igru i Doma kulture Gračanica.

Publiku su pozdravili Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, Direktor kulturnog centra Beograda prof. Aleksandar Ilić, Teodora Sujić urednica publikacije za umetničku igru Stepart i  koordinatorka škole baleta u Gračanici Snežana Bursać Petrović.

Prof. Aleksandar Ilić publici se obratio rečima: Potrebno je jako puno ljubavi, energije, volje, podrške, ne samo u finansijama nego i u timu, imati dobar tim da bi se napravilo nešto kao što je Baletska škola u Gračanici. Evo, dve godine kasnije stojim ovde ispred vas i zaista sam srećan i uzbuđen da imamo jedan koncert koji je kruna delovanja Baletske škole u Gračanici. Sa zadovoljstvom smo i doputovali da bi uživali u predstavi i oni su osvetlali obraz ne samo organizatorima i Domu kulture nego i Nikoli Koraću koji je sa njima radio ali i svima koji su podržali njihov rad…

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je: Ovo je sreća za oči i za dušu, lepo je videte ovako nešto u našoj opštini, postojanje baletske škole, prve nakon ratnih sukoba, a sada i postavljanje baletske predstave govori da na Kosovu i Metohiji ima budućnosti. Imamo budućnosti ovde, imamo snage i energije da preživimo sve ovo sa čime se suočavamo. Ja sam fasciniran, a ovo je jedno od najvećih dostignuća koje je naša opština imala.

Mnogo vremena i puno ljubavi bilo je potrebno uložiti u ovu predstavu. Mislim da ono što smo mi večeras napravili ovde u Domu kulture godinama nije bilo. Kada vidite punu scenu dece, razdraganost, sreću i mladost onda niko ne može da ostane ravnodušan, rekla je posle predstave koordinator škole baleta u Gračanici Snežana Bursać Petrović.

Dragi mladi umetnici, s dubokim poštovanjem i ponosom čestitam ovaj uspeh vama, vašim roditeljima, nastavniku i svima koji, uprkos svemu, žive na Kosovu i Metohiji, čuvajući našu zajedničku domovina i istoriju. Želim da dočekate sigurnost, spokoj i sigurnu budućnost, da se vama i nama ostvari najveća želja, a za ostalo da se izborimo sami, rekla je Teodora Sujić.

Koreograf Nikola Korać je nakon predstave kazao da su deca vredna i voljna da uče, kao i da je Baletska škola u Gračanici spremna za nove pobede. Veliki napor je uložen, ali kad nešto volite, to ide vrlo lako. Utisci su pomešani. Deca su prezadovoljna, ali i ja kao nastavnik i koreograf. Posećenost je bila velika, i dodao da će u narednom periodu Baletska škola imati priliku da se predstavi i publici u Beogradu.

Svečanosti su prisustvovali Prva solistkinja baleta Milica Bezmarević, plesna umetnica Mojca Majcen iz Slovenije i Teodora Sujić, urednica publikacije za umetničku igru Stepart.

Škola baleta, koja radi pri Domu kulture Gračanica, osnovana je 2018. godine u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, a podržana je od Ministarstva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije.