PROF. ALEKSANDAR ILIĆ U KULTURNOM DNEVNIKU

U emisji Kulturni dnevnik Radio televizije Srbije 1. programa 22. januara ove godine, Prof. Aleksandar Ilić direktor Kulturnog centra Beograda najavio je dolazak slavnog multimedijalnog umetnika Jan Fabra, sa kojim će organizovati više zanimljih događaja.

Izložba Praznik malih prijatelja može se pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu od 22. februara do 5. aprila 2020. godine.

Izložba Praznik malih prijatelja bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, on je već tada počeo da stvara sopstveni mitski univerzum usresređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, koje važno mesto imaju i u pozorišnoj umetnosti koju stvara. Iako nije reč o izložbi najrecentnijih radova, ona je ključna za razumevanje ne samo savremenog vizuelnog stvaralaštva Fabra, već i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

Slično entomologu, Fabr zapravo beleži, analizira i kometariše ljudske aktivnosti i emocije kroz seriju crteža, instalacija i skulptura fantastičnih insekata. Svojim velikim Pozorištem Paukovih glava sa pravim paukovima, simulira pozorište života, ali ne beleži ono što vidi kod svojih malih prijatelja, već u sebi traži slike koje nastaju, ostavljajući istu mogućnost i posmatraču. Glavni medij ostaje mašta.

Praznik malih prijatelja postaje praznik čula, a metamorfoza insekata postaje simbol ljudskog postojanja.

Monodrama pod nazivom Noćni pisac u režiji Jana Fabra, a izvođenju Slobodana Beštića, realizuje se na incijativu autora i Kulturnog Centra Beograda, a u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu i pozorišnom trupom Trublejn iz Antverpena.

U ediciji Kulturnog centra Beograda Sam(a) svoj pokret biće objavljena i treća knjiga Noćnog dnevnika 1992-1998 u prevodu Jelice Novaković Lopušine i ponovljen tiraž prethodno objavljenih knjiga Noćni dnevnik 1978-1984 i Noćni dnevnik 1985-1991.

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Tražeći i uspostavljajući veze između različitih disciplina, otvara nove puteve i mogućnosti interpretacija u oblastima vizuelnih umetnosti, pozorišta i književnosti. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama kao što su Venecijanski bijenale, Dokumetna u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu i druge.

Program se realizuje kroz saradnju između Kulturnog centra Beograda, studia Angelos, Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne trupe Trublejn i Narodnog pozorišta u Beogradu uz podršku Grad Beograda Sekretarijat za kulturu, studio Angelos, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem iz Beograda i studijom Angelos iz Antverpena.

Monodrama u izvođenju Slobodana Beštića biće izvedena na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u subotu, 22. februara u 20 sati, nakon čega će biti predstavljena treća knjiga Noćnog dnevnika 1992-1998.