ČISTAČ SE ZAVRŠAVA 20. JANUARA

Velika retrospektivna izložba Čistač Marine Abramović specijalnim programom biće zatvorena 20. januara 2020. godine.

U izvođenju reperformasa učestvuje šest studenata Instituta za umetničku igru: Katarina Bućić, Nikola Pavlović, Ana Obradović, Tijana Koprivica, Nina Pantović i Nikola Korać.

Izložba je otvorena 21. septembra prošle godine, a za poslednji dan izložbe, u ponedeljak 20. januara pripremljen je poseban program za sve posetioce, koji će imati prilike da pogledaju dva dodatna performansa, a Muzej će raditi produženo do 22.00.

Pored performansa Imponderabilia izvodiće se i Odnos u vremenu od 17.00 – 20.00 i Umetnost mora biti lepa, umetnik mora biti lep od 18.00 – 19.00.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Retrospektivna izložba Čistač ima pre svega edukativni karakter, a publika može da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan). Izložbu Čistač organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Svečanom otvaranju izložbe 21. septembra prisustvovao je dekan Instituta za umetničku igru, prof. dr Vladimir Tomašević, s zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i v.d. podsekretara Sekretarijata za kulturu grada Beograda Gordanom Goncić.

Više fotografija naših studenata pogledjate OVDE.