Završen drugi Festival mladih talenata Grada Beograda

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović prisustvovala je sinoć Drugom festivalu mladih talenata grada Beograda održanom na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu na temu „Orkanski visovi – Romantizam za mlade”, u okviru kojeg je izveden takmičarski revijalni program mladih talenata Fondacije za mlade talente grada Beograda.

– Velika mi je čast što sam večeras ovde da podržim mlade talente Fondacije, jer oni predstavljaju našu budućnost. Njihov dar je potrebno negovati i čuvati, jer je to ono što najbolje imaju i što predstavlja njihov zalog za buduće generacije. Fondacija je pomogla preko 200 talenata iz oblasti umetnosti, sporta i nauke i to je nešto čime se mi kao Grad Beograd ponosimo. Uvek ćemo biti uz njih, daćemo im vetar u leđa da nastave svojim putem, putem uspeha, jer su oni budući stubovi društva i njih je potrebno čuvati i pružiti im podršku u svemu – izjavila je Andrea Radulović.

Ove godine festival je dobio i internacionalni karakter, jer je organizovan u saradnji s američkom muzičkom asocijacijom Džipek (GIPAC) sa sedištem u Bostonu (SAD), kojom predsedava Vanže Žang, poznata operska umetnica, koja je zajedno s direktorkom Fondacije Anom Zekavicom i dekanom Instituta za umetničku igru Vladimirom Tomaševićem otvorila ovogodišnji festival.

U takmičarskom delu programa nastupilo je osam muzičara i to Milun Šunjevarić, Matija Bajić, Mateja Blažić, Jovana Anđelković, Nina Đurđević, Aleksa Šepec, David Tesla i mladi čelista Haru Hinokava iz Japana.

Stručni žiri u odabiru najboljeg činili su prvakinja i direktorka opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš Petrović, direktorka Džipek (GIPAC) asocijacije sa sedištem u Bostonu Vanže Žang i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. Žiri je jednoglasno doneo odluku da nagrada za najboljeg izvođača Festivala mladih talenata grada Beograda pripadne gitaristi Milunu Šunjevariću.

Na sceni „Raša Plaović” Narodnog pozorišta predstavili su se i kompanija Balet mladih Instituta za umetničku igru koju vodi prof. Bahram M. Juldašev, Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd pod dirigentskim vođstvom Nevene Ivanović, dok su u foajeu scene „Raša Plaović” bili izloženi modeli Tare Katarine Ćirković i crteži mladog umetnika Dušana Krtolice.

Festivalu mladih talenata prisustvovali su i podsekretarka Sekretarijata za kulturu Gordana Goncić, voditeljka i član Upravnog odbora Fondacije Dea Đurđević, kao i mnogi drugi.

Prvi dan festivala održan je u Galeriji „Artget” Kulturnog centra Beograda, predstavljanjem programa ovogodišnjeg festivala, kao i druženjem sa talentima Fondacije iz sporta Nadicom Božanić, iz nauke Mladenom Puzićem i iz umetnosti Jakšom Filipovcem.

Više fotografija pogledajte OVDE.