ODRŽAN DRUGI MASTER KLAS

Gostujući profesor dr Anton Andonov sa Akademije muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) iz Plovdiva u Bugarskoj održao je drugi masterklas za koreografiju narodne igre u sredu, 4. decembra 2019. u Institutu za umetničku igru.

Masterklas je obuhvatio predavanja i vežbe iz koreografske režije i koreografske kompozicije prema sistemu koji se razvijao u Bugarskoj od Drugog svetskog rata, a posebno u okviru njihovog akademskog obrazovanja na području koreografije narodne igre koje datira od 1974. godine.

Masterklasu su prisustvovali studenti i profesori Odseka za Scensku narodnu igru i muziku Instituta za umetničku igri, učenici srednje baletske škole Lujo Davičo kao i igrači kulturno-umetničkih društava.

Dr Anton Andonov, rođen 1975. godine u gradu Jambol, završio je Srednju školu za koreografiju u Sofiji i Akademiju muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) u Plovdivu na odseku Koreografija. Od 1995. radi u državnom Ansamblu „Trakija” kao profesionalni igrač, balet-majstor i koreograf. Od 2000. godine je profesor na katedri za koreografiju na Akademiji u Plovdivu, a od 2011. njen rukovodilac. Od 2010. je i koreograf u Ansamblu Sunčev breg. Predsednik je i član žirija na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Autor je mnogih radova i publikacija o koreografiji i bugarskoj narodnoj igri, i dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Fotografije sa drugog masterklasa možete pogledati OVDE.

Intervju sa prof. dr. Anton Andonovim prilikom njegovog prvog boravka u Beogradu i gostovanja na Institutu za umetničku igru na portalu World Music Asocijacije OVDE.

Održavanje Masterklasa Antona Andonova podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.