DECEMBARSKA PREDAVANJA URŠE RUPNIK I ANTONA ANDONOVA

Tokom decembra studentima osnovnih studija Instituta za umetničku igru predavanja će održati gostujući predavači iz Savremene igre Urša Rupnik (Slovenija) i Koreografije narodne igre Anton Andonov (Bugarska).

Urša Rupnik (Slovenija) započeće seriju gostujućih predavanja iz predmeta Savremena igra od 2. do 20. decembra ove godine.

Diplomirala je Savremenu igru i koreografiju i Studije kulture. Sarađivala sa Rosanom Hribar, Gregor Luštekom, Matjaž Faričem, Mašom Kagao Knez i drugima.

Kao član Baletskog ansambla Benko – Jamnikar – Križič – Rupnik ostvaruje veliki broj plesnih projekata. U saradnji s Lizom Šimenc ostvarila projekat Meduza (Medusa), koji je predstavljen publici u Beogradu, Berlinu, Ljubljani i Tubingenu.

Tokom poslednjih godina asistira američkom plesaču, koreografu i pedagogu Džo Alegadu (Joe Alegado), od 2011. godine sarađuje s Vienna International Dance Festival ImPuls Tanz, a kao plesač bila je angažovana u okviru plesne kompanije Jolegado Dance Company.

U svojoj praksi koristi Alegado jezik pokreta (Alegado Movement Language), koji karakteriše upotreba ruku kao inspiracije i inicijatora jezika pokreta koji istražuje povezivanje s unutrašnjom energijom tela i projekcijom energije ka spolja.

Umetnički je direktor Studio of Free Dance Style’s Company u Ljubljani. Kao koreograf i predavač, sarađuje sa Univerzitetom u Ljubljani – Fakultetom za obrazovanje, Konzervatorijumom za muziku i balet Ljubljana, Fakultetom za balet i Alma Mater Europaea – Akademijom za ples Ljubljana.

Prof. dr Anton Andonov sa Akademije muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) iz Plovdiva u Bugarskoj održaće gostujuća predavanja iz predmeta Scenska narodna igra i muzika od 1. decembra i drugi masterklas za koreografiju narodne igre u sredu, 4. decembra 2019, s početkom u 15.00 časova u Institutu za umetničku igru.

Dr Anton Andonov, rođen je 1975. godine u gradu Jambol, završio je Srednju školu za koreografiju u Sofiji i Akademiju muzičke, plesne i likovne umetnosti (AMTII) u Plovdivu na odseku Koreografija. Od 1995. radi u državnom Ansamblu „Trakija” kao profesionalni igrač, balet-majstor i koreograf. Od 2000. godine je profesor na katedri za koreografiju na Akademiji u Plovdivu, a od 2011. njen rukovodilac. Od 2010. je i koreograf u Ansamblu Sunčev breg. Predsednik je i član žirija na mnogim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Autor je mnogih radova i publikacija o koreografiji i bugarskoj narodnoj igri, i dobitnik mnogih priznanja i nagrada.

Masterklas će obuhvatiti predavanja i vežbe iz koreografske režije i koreografske kompozicije prema sistemu koji se razvijao u Bugarskoj od Drugog svetskog rata, a posebno u okviru njihovog akademskog obrazovanja na području koreografije narodne igre koje datira od 1974. godine. Polaznici masterklasa treba da ponesu opremu za igru.

Fotografije sa prvog masterklasa možete pogledati OVDE,

Intervju sa prof. dr. Anton Andonovim prilikom njegovog prvog boravka u Beogradu i gostovanja na Institutu za umetničku igru na portalu World Music Asocijacije OVDE.

Prijavu na Masterklas je potrebno poslati na e-mail: jovana.radovanovic@iui.rs.

Prijava treba da sadrži sledeće: ime i prezime, datum rođenja, škola koju pohađa učenik ili ustanova/udruženje u kojoj je igrač ili rukovodilac angažovan i broj telefona. U prijavi naznačiti Masterklas za koreografiju narodne igre sa prof. Andonovim.

Za više informacija pozovite (011) 41 40 421 svakog radnog dana od 9.00 do 17.00 časova.