ALUMNI INSTITUTA ZA UMETNIČKU IGRU

TAMARA COLIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2014/15

Pored stečenog znanja i iskustva na Institutu za umetničku igru, izdvojila bih podstaknutu maštu i kreativnost koja je uticala na moj razvojni put i usmerila me u daljem umetničkom usavršavanju. Trentno se bavim pedagoškim radom, i Prvakinja sam baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu.

BRANKO MITROVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2014/15.

Školovanje na Institutu mi je omogućilo rad sa različitim predavačima te određenu vrstu samostalnosti da danas nastupam i stvaram kao slobodan umetnik na domaćoj i međunarodnoj sceni. Najveća dobit studiranja na ovakvom umetničkom fakultetu pored stečenog znanja jeste prijateljstvo sa kolegama koje ostaje večno.

Trenutno sam angažovan kao honorarni saradnik Pozorišta na Terazijama, Bitef Dance kompanije i član međunarodne platforme Balkan Dance Project.

TIJANA MALEK Odsek Koreografija Generacija 2014/15

Zastupnik DDT-kreativnog centra za pokret. Značajni projekti u poslednjih pet godina: Život na rasprodaji, Venera pred ogledalom, Dance Macabre, Panonska saga, Strogo poverljivo. Trenutno radim u američkoj kompaniji Young Living kao asistent za edukaciju raindrop masaže za celu Evropu. Najznačajnije iskustvo stečeno na Institutu je samospoznaja. Snaga, mentalna i fizička, istrenirana je do maksimuma i dovedena do granica najveće izdržljivosti. Nakon tri godine na IUI  osoba je spremna da odgovori na sve izazove koje život  donosi. Kreativnost postaje životni stil, zahvaljujući mnogobrojnim i raznolikim predmetima koji je podstiču. Analiza i sinteza su osnova koreografske profesije, tako da se na institututu podjednako zastupljene i razvijaju se uporedo.

ADA RASPOR Odsek Baletska pedagogija Generacija 2014/15

Stalni član i solista Baleta Narodnog Pozorišta u Beogradu. Tokom školovanja stekla sam mnogo znanja, iskustva, sjajnih prijatelja, poznanstava, lepih i nezaboravnih momenata, uz osećaj velike zahvalnosti što mi je studiranje omogućeno jer mi je pružena šansa da budem stipendista.

TAMARA PJEVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2014/15

Institut za umetničku igru omogućio mi je saradnju sa predavačima iz inostranstva i pružio mi priliku da upoznam svetske plesne prakse, tehnike i iskustva. Kao student prve generacije, imala sam priliku da studiram sa kolegama različitih životnih dobi i iskustava, što je uticalo na raznovrsnost stavova i mišljenja u okviru grupe kao i na dinamiku rada, kojoj je doprinosio entuzijazam profesora.

Trenutno radim u Bitef dens kompaniji i kao nastavnik savremene igre i repertoara savremene igre u srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo. Takođe radim i na projektima na nezavisnoj plesnoj sceni.

IVANA LJUJIĆ Odsek Koreografija Generacija 2014/15

Najznačajnije iskustvo za mene čine nezaboravni trenuci provedeni sa divnim kolegama, profesorima i gostujućim predavačima na Institutu za umetničku igru. Institut  mi je omogućio da nastavim proces učenja, istraživanja i rada u oblasti umetničke igre. Radim kao nastavnik savremene igre u srednjoj Baletskoj školi Lujo Davičo.

JELENA STOISAVLJEVIĆ Odsek Klasičan balet, Generacija 2014/15

Kroz širok program koji nam je Institut omogućio uspela sam da razvijem različite plesne tehnike i kreativnost. Trenutno radim u baletskoj skoli Lujo Davičo kao baletski pedagog.

MAJA GOLUBOVIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2014/15

Institut za umetničku igru mi je omogućio dobru praksu, dragoceno iskustvo sa baletskim pedagozima i igračima izvan Srbije, dao samouverenost i puno lepih momenata u procesu rada. Sada već treću godinu radim u srednjoj baletskoj školi Dimitrije Parlić u Pančevu kao nastavnik savremene igre na odseku za klasičan balet i kao pomoćnik direktora škole. Pored toga povremeno držim časove baleta deci i scenski pokret u školi glume.

ANDREA SIMIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2014/15 Odsek Savremena igra

Institut za umetničku igru mi je omogućio nov način rada kroz rad sa inostranim profesorima, upoznavanje novih plesnih tehnika i praksi. Pomogao mi je da upoznam i otvorim vidike ka različitim sverama u umetnosti, kako u domenu razvijanja koregrafskih formi, tako i u domenu razvijanja sopstvenog potencijala.

Po završetku Instituta sam počela da radim kao profesor savremene igre i repertoara savremene igre u srednjoj baletskoj školi Lujo Davičo. Istovremeno kao i performer za licencirane projekte Disney-a, Warner Bros-a, Nickelodeon-a. Trenutno radim u Luxury manadžmentu za nemačku kompaniju u Dubaiu.

MILICA SARIĆ Odsek Koreografija Generacija 2014/15

Institut mi je omogućio prvenstveno školovanje na izuzetno visokom akademskom nivou. Proširivanje znanja i iskustva kako u oblasti umetničke igre tako i u opštem umetničkom obrazovanju.  Omogućio mi je da sagledavam igru na najrazličitije načine i time otkrivam do sada nepoznate puteve istraživanja i stvaranja.  Do sada sam realizovala brojne koreografije za pozorište i televiziju. Izdvojila bih koreografije za mjuzikle u poslednje dve godine: Brodvejske vragolije 2019 – Pozorište na Terazijama – Beograd; Bilo jednom u Banatu 2018 – Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin; Briljantin 2018 – Cankarjev dom – Ljubljana.  Koreografije za televizijske emisije: Tvoje lice zvuči poznato – 2019; MAC – Music awards ceremony 2019; Beovizija – 2019.

UNA POPOVIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2014/15

Institut za umetničku igru mi je omogućio da bolje upoznam sebe, da shvatim koliko mogu i sta želim. Naučila sam mnogo i otkrila sam novu dimenziju u svom koreografskom stvaralaštvu. Iznad svega imala sam čast da upoznam mnoge cenjene koreografe, baletske pedagoge i igrače koji su nesebično sa nama delili svoja iskustva. Upoznali su nas sa brojnim tehnikama igre kroz sistem vežbi za izgradnju tela baletskog igrača. IUI nam je omogućio prostor za kreativnost i igru što je neophodno za celokupan razvoj jednog umetnika – igrača – koreografa. Stekla sam slobodu, apsolutnu slobodu izraza. To je jedna od najznačajnijih stavki koje sam usvojila i bez koje mislim da jedan umetnik ne moze da postoji. Čast mi je što pripadam prvoj generaciji IUI-a jer ona predstavlja grupu talentovanih,sposobnih i kreativnih mladih ljudi koji ponosno i vredno brane svoje zvanje stečeno na Institutu. Tokom studija na Institutu aktivno sam radila kao pedagog i koreograf u Studiju Baletino, čiji je osnivač Branka Popović, gde mi je nakon završetka studija u potpunosti povereno celokupno vođenje studija koje podrazumeva vođenje časova baleta, kreiranje koreografija, organizaciju umetničkih događaja, pripremu dece za nastupe i festivale. U studiju Baletino časove baleta pohađa preko stotinu devojčica uzrasta od tri godine pa sve do devojaka od dvadeset godina. Pored naših redovnih aktivnosti, često organizujemo humanitarne aktivnosti za decu i odrasle. Po završetku svake sezone deca na najlepši način svoje znanje i umeće predstavljaju na godišnjem koncertu studija Baletino u Madlenianumu.

KATARINA STOJKOVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2015/16

Trenutno sam student druge godine master progama za koreografiju na Istitutu za umetničku igru. Na završnoj godini realizovaću celovečernju predstavu pod nazivom Velika Očekivanja. Institut za umetnički igru omogućio mi je neprocenjivo iskutvo, rad, obrazovanje, projekte a pre svega prijatelje. Uspomene i znanje koje smo gradili sada nam pružaju slobodu da se otisnemo i stvaramo. Naučio nas je da budemo umetnici u celosti. Pružio nam je bezbroj lekcija ali pre svega onu najvažniju da verujemo i nikada ne odustajemo.

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet – Nelson Mandela.

JOVANA IKONIĆ Odsek Koreografija Generacija 2015/16

Trenutno angažovanje: Samostalni umetnik u procesu istraživanja za novi plesni projekat. Najznačajnije iskustvo koje mi je pruženo je otkrivanje drugačijih načina pristupa istraživanju i stvaranju umetničkih dela. Institut za Umetničku Igru mi je omogućio da ponovo otkrijem davno zaboravljenu kreativnost, da zavirim u dubine. Da upoznam sebe. Da se prihvatim. Da stvaram.

ĐURĐIJA JELENKOVIĆ Odsek koreografija Generacija 2015/16

Institut mi je pružio mogućnost saradnje sa svetskim koreografima i izvođačima kako savremenog tako i klasičnog baleta, ali pored toga i proširio način shvatanja i gledanja na Umetnost uopšte. Tokom studija, omogućena mi je realizacija mnogih projekata, nagrađena su brojna izvodjenja i dela u pozorištima kao i na takmičenjima. Slobodan umetnik, koreograf, profesionalni baletski igrač i performer.

JELISAVETA VUČENOVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2015/16

Bilo je zadovoljstvo raditi sa svim imenima iz sveta savremene igre i utkati u svoj umetnički put jednu nit njihovog rada i stila. Svaki novi pedagog i svaki workshop je jedinstveno iskustvo iz koga sam uvek uzimala samo najbolje. Institut mi je pružio ne samo mogućnost da vezbam sa sjajnim igračima i pedagozima, već mogućnost za samopronalaženjem kroz druge fakultetske predmete koji nisu plesni i time naučim nesto novo i sebe izrazim na drugi način.

Brojni javni nastupi i časovi su bili nezaboravna iskustva i srećna sam što sam jedna od malobrojnih u Srbiji koja je dobila priliku za ovakvim obrazovanjem.

MARIJA DIMITROVSKA Odsek Savremena igra Generacija 2015/16

Na Institutu za umetničku igru sam savladala brojne nove plesne tehnike. Srećna sam što znanje sa Instituta mogu da prenesem u rodnu Makedoniju kao i u Ujedinjene Arapske Emirate gde  sada radim. Upoznala sam mnogo novih kolega i predavača što je još jedan uspeh u mojoj plesnoj karijeri. Profesori na Institutu su divni. Nadam se da ću sa svojim bivšim kolegama nekad ostvariti saradnju i da ćemo zajedno prenositi znanja mlađim generacijama. Trenutno radim u Brooklyn Melodies Music Center (škola za ples i muziku) koja se nalazi u Dubaiu. Predajem balet, savremenu igru i hip hop.

NIKOL SREBROV Odsek Savremena igra Generacija 2015/16

Biti deo instituta je bilo veliko iskustvo izbog svih profesora koji na njemu predaju i svih gostojućih pedagoga od kojih sam imala prilike da učim. Na Institutu sam stekla veliko znanje  o plesu, sceni i sve onome što je potrebno za da se postane umetnik. Jako sam zahvalna celom timu Institata za umetničku igru na svemu što mi je omogućio.

Trenutno sam zaposlena kao profesor na NDS Faculty na Malti.

MAJA MARKOVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2016/17.

Nakon završetka studija na Institutu za Umetničku Igru, svoje znanje i iskustvo sam usmerila ka edukaciji dece u plesnoj školi u Dubaiju, nakon toga i u Srbiji. Definitvno jedan od najvažnijih pokretača u mom profesionalnom i ličnom razvoju je bio Institut. Pored izvanrednih gostujućih pedagoga koji su radili na našem fakultetu i sa nama podelili raznolikost savremene umetnosti i izražajnosti, sama institucija koja pruža umetnički razvoj za mlade je definitivno novo otkriće za pokretanje i napredak što se tiče kulturološkog podizanja svesti u našoj zemlji. Meni lično je izvođački karakter izgrađen baš na Institutu, a prezenca i samouverenost podignuti na viši nivo. Pored izvanredne edukacije, stekla sam zaista divna prijateljstva i kontakte za ceo život. Najznačajnije iskustvo je poverenje koje su nam pružili, svojim studentima, da u projektu učestvujemo kao autori i to predstavimo kao svoju diplomsku predstavu.

SVETLANA VUKOSAVLJEVIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2016/2017

Institut za umetničku igru je najbolji izbor za dodatno usavršavanje. Moj izbor na Institutu je bio baletska pedagogija, da kad prestanem da igram, mogu da se bavim poslom baletskog pedagoga. Svi predmeti koji se izučavaju na Institutu su izuzetno važni jer doprinose usavršavanju i obrazovanju svakog  studenta i usko su povezani sa poslom kojim se bavimo.

ALISA ORAVEC Odsek Savremena igra  Generacija 2016/17

Tokom studiranja imala sam mogućnost upoznavanja sa različitim tehnikama i stilovima savremene igre stranih predavača. Takođe je značajno sticanje osnovnog obrazovanja umetničkih teorijskih predmeta iz oblasti istorije umetnosti, režije, koreografije, dramatugrije i drugih oblasti koje su usko vezane sa umetničkom igrom. Javnim nastupima na zvaničnim festivalima omogućeno mi je da prikažem svoje radove, kroz koreografije, fotografiju, instalacije, performanse i video radove.  Najznačajniji utisak ostavio mi je nastup  Carmina burana Karl Orf- 2017.
kao i projekti Metamorfoze, Mara Sad, Car Edip, Triptih Bolero.

LARA VESELINOVIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2016/17

Institut mi je pokazao da imamo jako kvalitetne umetnike u našoj zemlji i da ništa nije ne moguće postići i uraditi uz malo kreativnosti i dobrog tima oko sebe.
Institut ima jako kvalitetan tim profesora koji umeju da na pravi način prenesu znanje, a to je ono što je po mom mišljenju najbitnije. Ono što mi se najviše sviđa, a čemu me je institut naučio pored znanja koje sam dobila, jeste da verujem u sebe i u svoje sposobnosti i kvalitete.

Institut mi je pokazao kroz kreativan rad kako da upoznam samu sebe i kako da napredujem.

ANA BOŠKOVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2016/17

Trenutno angažovanje: Student Master Studija Umetnička igra; Saradnik u vrtiću za balet.

Najznačajnije iskustvo na Institutu za umetničku igru mi je bilo to što sam imala mogućnost da učim od različitih internacionalnih pedagoga i koregrafa. Što se tiče  ličnih projekata, otvorili su se novi putevi razmišljanja za realizaciju radova zahvaljujući angažovanju i posvećenosti profesora. Od projekata u kojima sam učestvovala na fakultetu izdvojila bih manifestaciju Proslave 80 godina postojanja Simfonijskog orkestra RTS u Sava Centru, izvođenje koreografije za Karminu Buranu.

NIKOLA PAVLOVIĆ Odsek Koreografija Generacija 2016/17

Mogućnosti za razvijanje na multidisciplinaran način na Institutu za umetničku igru su neograničene što sam potvrdio sopstvenim iskustvom na osnovnim studijama. Institut za umetničku igru je sa velikom pažnjom profesora i sopstvenim sredstvima omogućio realizaciju mnogobrojnih autorskih radova tokom studija među kojim je predstava Progon i ubistvo Mara/Sad, koreografija Venera u krznu, instalacija Lovčeva neman, video rad Ka svetlu i mnogi drugi. Tokom studija sam stupio u kolaboraciju sa stvaraocima iz polja vizuelnih umetnosti, fotografije, videografije i instalacije izlažući svoje radove u Studentskom kulturnom centuru i na prvoj samostalnoj izložbi u Kulturnom centru Magacin.

Nikola Pavlović trenutno sarađuje sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu kao performer na retrospektivnoj izložbi Marine Abramović. Aktivan je član plesne trupe Balkan Dance Project sa kojom realizuje mnogobrojna plesna izvođenja na pozorišnim scenama širom regiona. Kao koreograf ostvaruje međunarodnu saradnju sa Plesnim Teatrom Ljubljana, Choreography debut 2020. Početak predstojeće godine obeležiće koreografskim radom na predstavi Marko Kraljević i Vila Ravijojla. Rad Venera u krznu je nagrađen za najbolju koreografiju Aprilskih susreta 2019.godine.

MANJA PAVIĆEVIĆ Odsek Savremena igra Generacija 2016/17

Tokom školovanja na Institutu omogućeno mi je da upoznam gostujuće profesore iz raznih zemalja svijeta, njihove raznolike stilove savremene igre i usvajam znanja od velikih igrača, koreografa, pedagoga. Zahvaljujući našim redovnim profesorima učili smo o raznim oblastima umjetnosti kako bi smo objedinili znanje o umjetničkoj igri. Trenutno sam angažovana kao predavač na časovima savremenog i klasičnog baleta za djecu uzrasta od 5 do 14 godina u baletskoj školi Allegro u Podgorici. Od januara 2020. godine počinjem sa pripravničkim radom u Umjetničkoj školi za osnovno i srednje muzičko i baletsko obrazovanje Vasa Pavić u Podgorici. Najznačajnije iskustvo su nastupi širom Srbije, a posebno bih izdvojila učešće u manifestaciji obilježavanja proslave 80 godina postojanja Simfonijskog orkestra RTS  u Sava Centru kojom prilikom je izvedena Carmina Burana.

MILICA BEZMAREVIĆ Odsek Baletska pedagogija Generacija 2018/19

Prvi solista baleta, Narodno pozorište,pedagog i repetitor klasičnog baleta, pedagog Pozorišta na Terazijama.

Sticanje novih znanja kod izvanrednih profesora. Institut mi je omogućio da budem u timu Kompanije Baleta mladih, prve plesne kompanije za klasičan balet u Srbiji.

HEBA MOSTAFA Odsek MA Baletska pedagogija Generacija 2018/19

As I am very motivated person, love learning, when I decided to join The institute, I came with knowledge and experience which I got it through my pervious studies and business work, while my studies in the institute my knowledge and experience had been achieved through the researches of each subjects which was extremely relevant to the professional dance community surrounding me as well such as guiding my direction and my skills as Artistic director to help me to improve my end of year project, and it’s shows through the show in June 2019, Coppelia as I used all the topics and tools which I learnt through my studying in the Institute and put them together and show a great performance, following up with the professors feedback helped me to build a professional final project for my exam with biggest evaluation 10 out of 10.

The Institute gave me the opportunity to study, which was great help to let me focus on both sides Business work in my school and to keep continues studying for my career, as well I found lots of motivation from the professors who’s follow up with me and guid me to get the best value of me. It was a great pleasure for me to be a student of The Institute za Umetničku Igru.

to be continued…